Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tar ni pengar….?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tar ni pengar….?

Publicerad fredag, 01 november 2019, 12:00 av Björn Smitterberg

Pengar har ett värde – men kanske bara på papperet. Och egentligen bara när de används.
Uppfinningsrikedomen när det gäller att använda mobiltelefoner är stor. Den har blivit vår nya plånbok.

Det blev lite svårt förra veckan, krönikan hanns inte med.
Det barn som ville leka med sin farfar i stället för att se honom arbeta vägrade avstå tid. Så fick det bli.

På lördagen tog redaktören barnbarnet med till Junibacken. Det var en upplevelse, redaktören har inte varit inne i den gamla marina basverkstaden intill Vasavarvet tidigare. Men oj. Det blev timme efter timme.
Redaktören får påpeka att det är inte helt gratis att gå in. Så man får passa på en lönehelg. Otroligt med barn. Och en mängd ensamstående vuxna som hade barnhelg och passade på att fördriva den tiden i ett stort lekhus.
Det ösregnade, men blev ändå en härlig rask promenad från Djurgården till Centralen, och det var uppfriskande. Barnbarnet somnade direkt när det sattes i vagnen.
Det var på Junibacken redaktören fick ställa frågan: Tar ni pengar?
Numer vet man ju inte. Hotell och restauranger har i stor utsträckning slutat ta emot kontanter. Det är kort och swisch som gäller. Inte minst för att minska risken för rån. En hel del butiker har också slutat med ”pengar”. Så nu får man fråga. I kyrkorna kan kollekt ges med swisch.
– Vi tar allt som ger vinst, svarade kassörskan på Junibacken käckt. Även pengar alltså.

Annars har ju Djurgården i Stockholm hamnat i blåsväder. Man han ansett sig vara ett av världens största turistmål. Nu har det framkommit att de 15 miljoner besökare som redovisats är sammanlagt för alla de olika attraktioner den kungliga ön har – alltså Junibacken, Vasavarvet, Skansen, Gröna Lund och museer. Plötsligt föll Djurgården i listan över världens populäraste attraktioner.

En häftapparat kan tydligen användas till mycket.
På måndagen sammanträdde kommunfullmäktige. Carina Ohlsson satt som vanligt i ordförandestolen men det visade sig att någon glömt att ta med ordförandeklubban.
Nå, problemet löstes snabbt – en häftapparat fick duga…

Vid samma möte visade det sig att det saknades ett par bord, och ingen vaktmästare var synlig. Tre personer (3) som satt i ett hörn och skötte utsändningen på nätet tillfrågades men svarade direkt att deras uppgift bara var att sköta utsändningen – bord var inte deras problem. Kommunalrådet Sundström ilsknade till och efter att han letat en stund kom det fram bord så att massmediebevakningen kunde ske någorlunda vettigt. Redaktören hade då inlett arbetet genom att ha materialet i knäna – och det var inte bra. För mitt i allt kom Holgersson och vill ha den stol redaktören satt på. Redaktören var dock bestämd och svarade: Du får hitta en annan!

Det här är en helg för ljuständning. Många tänder även hemma, ljusstakar som varit bortglömda har kommit fram, det är extrapris på ljus i flera butiker. Ja, Det är Alla Helgons dag i morgon, och Alla Själars dag på söndag. I går var det Halloween. Redaktören hade laddat upp med godispåse, men ingen kom. Så populär är redaktören. Nåja, det kom ett telefonsamtal. En sådan där salongsberusad person föreslog att redaktören skulle medverka till undervisning genom att skriva en artikel om hur datorer används.
Det, försökte redaktören förklara, är ju faktiskt dödfödd idé; Kan man inte använda en dator kan man faktiskt inte läsa Lidköpingsnytt.

Redaktören får glädja sig åt dem som läser Lidköpingsnytt – runt 65.000 var det i oktober, som läste artiklarna cirka 1,5 miljoner gånger. Annonsörerna visades som lägst 340.000 gånger var och en.

God helg tillönskas
– och glöm inte att i morgon är det Konstafton och elitseriebandy. Och tänk lite på dem som sörjer och som inte finns längre.