Gå direkt till Nyheten (Alla helgons dag – en helg för eftertanke
Tore Sahlström om sorg, saknad och minnen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Alla helgons dag – en helg för eftertanke
Tore Sahlström om sorg, saknad och minnen

Publicerad fredag, 01 november 2019, 09:00 av Tore Sahlström

Alla Helgon helgen är en högtid som brukar bli en tid för reflektion och eftertanke. En stillsamhetens högtid innan den stundande julmånaden drar igång med stress och farande hit och dit under några hektiska juldagar. Den kommande helgen är en både ljus och mörk högtid.

Livets skola kan vara hård för många av oss men, istället för att fokusera på det negativa och jobbiga så, vänd tanken på det positiva som, har kommit utav det jobbiga man har gått igenom.

Hur hanterar man sin sorg och hur lever man vidare när man har förlorat sin partner. Hundra tusentals kvinnor och män tvingas varje år att uppleva och upplevt hur det känns ”när döden skiljer oss åt”.

Varför skriver jag detta kanske ni undrar?

Min äskade sambo Ingalill som jag var sambo med i nästan tjugo år dog i vårt hem veckan före jul förra året.
Jag sörjer fortfarande och saknar henne mycket. Tomheten blev total och tryggheten försvann.
Nu finns det ingen som man kan ventilera sina åsikter vid frukostbordet eller rådfråga allehanda saker.
Alla våra resor och alla våra promenader på Kinnekulle tillsammans har abrupt gått om intet. Nu får man leva och härda ut med ensamheten så gott man kan. Det är helt förståeligt att det tar lång tid att bearbeta sina känslor.

Alla sörjer på sitt egna sätt. Sorg är ju en naturlig del av livet och alla människor sörjer någon eller några under sina levnadsår. Då det gäller mig och många andra i samma situation så är nog det första året svårast. En del av sorgen kommer alltid att finnas kvar i hela mitt liv. Troligtvis förändras sorgen med tiden och det blir lättare att tänka på och acceptera det som skedde fredagen före jul förra året. Minnena finns där men, förhoppningsvis kommer det att göra mindre ont med tiden.

Numera kommer det dagar som känns bättre och det kommer dagar som är bedrövliga och svarta.
Det är oerhört svårt att komma över att någon man har tyckt om helt plötsligt lämnar jordelivet.

Jag börjar själv bli gammal och livet börjar gå mot finalen. Som nybliven mycket äldre man så har man hittills överlevt många människor som man har känt och tyckt om men som inte har haft samma tur. Jag har förlorat vänner, släktingar och arbetskamrater och många andra i min närhet. Jag önskade att man kunde säga att man vänjer sig vid att folk dör. Sorgen försvinner aldrig helt men den ändrar förmodligen skepnad men ärren finns där – de bleknar aldrig.

En bearbetning av sorgen är att hålla sig sysselsatt. Detta har jag märkt på ett påfallande sätt. Det räcker att man gör något trädgårdsarbete några timmar eller när jag känner för att uttrycka mig i skrift och bild och få det publicerat i Lidköpingsnytt.

Min vän, den f.d sportjournalisten Kjelle Larsson, tyckte jag skulle skriva en memoarbok på gamla dar. Han gjorde det och det tog tre år innan den blev färdig. Mitt tålamod räcker inte för att skriva en bok på flera hundra sidor. Så länge redaktören Smitterberg tar in mina alster i Lidköpingsnytt så är det tillräckligt för den grånande pressfotografen.

Många av oss beger sig under den kommande helgen till någon grav och tänder ett ljus för någon man saknar. Helgen är ju en tid då vi ska minnas våra anhöriga lite extra. Även i mitt hem kommer jag tända flera ljus och låter dem brinna hela helgen. Det är vackert och det värmer långt in i själen.

Trevlig Alla Helgons helg önskar jag alla läsare.

 

En kommentar på “Alla helgons dag – en helg för eftertanke
Tore Sahlström om sorg, saknad och minnen”

  1. Elisabeth skriver:

    Tack för fint formulerade tänkvärda tankar! Sorgen gör inte mindre ont för att man delar den med andra. Det gäller att tänka gott om dem som gått före, de som man saknar och se på de tända ljusen.

Kommentarerna är stängda