Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström smakade på ”skräckvåffla” med pumpa
Den stora pumpahelgen är i antågande)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström smakade på ”skräckvåffla” med pumpa
Den stora pumpahelgen är i antågande

Publicerad onsdag, 30 oktober 2019, 19:38 av Tore Sahlström

Den kommande Alla Helgonshelgen brukar numera också vara den stora Halloweenhelgen.
Då dyker allahanda pumpor upp som dekorationer men, även som mat i olika former.

Pumpan liksom squashen kommer från USA. För 20 år sedan såg man inte så mycket av pumpor i Sverige.
Nu har däremot pumpor blivit en symbol för hösten och det är vanligt att man pyntar med pumpor både i trädgården och som bordsdekorationer.

Pumpa är en av tre arter inom familjen gurkväxter.
De tre är gurka, melon och pumpa.

Det finns åtskilliga typer av pumpor – från små prydnadspumpsorter till jättepumpan som kan väga flera hundra kilo. Pumpan har blivit så populär i Sverige så att även arrangeras SM i pumpaodling varje år i månadsskiftet september/oktober på Öland.

På onsdagen hade Inger Aspsjö Ivarsson öppet hus för daglediga i sitt Krokens alpacka ute i Trässberg.

Här inne i huvudbyggnaden satt Anita Dalgren och, visade hur man dekorerar sina pumpor inför Halloweenhelgen. Anita har sina grönsaksodlingar där pumpor ingår en del av odlingen på Possegården i Slädene tillsammans med maken månskensbonden Björn. Anita var tills för ett år sedan lokförare men ledsnade med körandet på räls. Dels för de jobbiga arbetstiderna och de långa passen. Nu är det bara maken Björn som sitter och kör tåg när han inte håller på med fritidsjordbruket på Possegården.

– Det är roligt att skörda dessa pumpor och få vara lite kreativ på höstkanten, säger Anita Dahlgren medan hon karvar ur en stor pumpa.
– Visserligen är det ett tungt arbete att skörda dessa stora klumpar men man blir stark och får bra motion under skördetiden.
– Motiven på pumporna behöver inte alltid se skräckinjagande ut, menar Anita.

Eftersom pumpans popularitet växer så undrar man lite till mans vad kan man göra med all pumpa?
Det finns otroligt mycket man kan göra visar det sig. Det är bara fantasin som, sätter gränserna. Pumpa passar både i söta bakverk, bröd och efterrätter såsom även till pasta och risrätter.

-Den bästa och godaste matpumpavarianten är Jarrahdale – det är en dekorativ pumpa både till prydnad och matlagning som nu har blivit en av de stora pumpasorterna. Fruktköttet är fast och torrt och skalet är hårt. Det är därför det går att, karva ut figurer i dem slutet av oktober.

Som alltid på Kroken i Trässberg så serverades det våfflor. Denna onsdag innan Halloweenhelgen var naturligtvis våfflan skräckdekorerad av Inger Aspsjö Ivarsson. Det var med fasa och rädsla skribenten provsmakade det bloddrypande bakverket. Så här efteråt så var den lika god som alltid ute i Trässberg.