Gå direkt till Nyheten (Svar på öppet brev om undersköterskeutbildning)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 08 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svar på öppet brev om undersköterskeutbildning

Publicerad tisdag, 29 oktober 2019, 09:57 av Insändare

Andreas Bill (c) och Kajsa  Ezelius (s) svara här på det öppna brev om utbildningen av undersköterskor som tidigare publicerats i Lidköpingsnytt.

Klicka här för att se det öppna brevet.
__________________________

Först vill vi tacka för det öppna brevet.

Det skall förtydligas att vi har ingen undersköterskeutbildning i Lidköpings Kommun varken på De la Gardiegymnasiet eller Campus (vår vuxenutbildning). Utan vi bedriver en Vård & Omsorgsutbildning där vi ger våra elever en stor portfolio att utföra olika arbeten direkt ute i vården men också om man som student vill fortsätta studierna och läsa till sjuksyster eller andra vårdyrken.

Vi ingår också i Vård- & Omsorgs College där arbetslivet och utbildare ingår där det sker utbyte kontinuerligt om utbildningens innehåll. En stor andel av våra elever som går ur våra program tar också anställning i kommunen och vi som huvudman har inte fått någon rapport från våra programråd att våra studenter inte har adekvat kunskap för att sköta sitt yrke.

Därför är det svårt för oss som utbildare att stå till svars för vi bedriver inte undersköterskeutbildning utan vad rektorn hänvisade till dig är aktuellt än idag. Sen vad branschen väljer att anställa våra examinerade studenter som kan inte vi styra över.

Det skall också betänkas att vi till 2030 kommer sakna ca 80 000 sköterskor och behovet av att utbilda vårdpersonal är otroligt stort för att klara välfärden.

Med vänliga hälsningar,
Andreas Bill (C)
Ordförande Utbildningsnämnden
Kajsa Ezelius (S)
V. Ordförande Utbildningsnämnden

5 kommentarer på “Svar på öppet brev om undersköterskeutbildning”

 1. Lasse Silow skriver:

  Vad är en sjuksyster?

 2. Leg sjuksköterska skriver:

  Nu blev jag faktiskt lite irriterad! Vet inte våra politiker att det heter sjuksköterska…..Att det är ett yrke som kräver legitimation! Sjuksyster är verkligen inte vad vi är!

 3. Maria skriver:

  Den korrekta yrkesestiteln för vad ni kallar ”sjuksyster” är sjuksköterska. Lika illa som att kalla förskolepedagoger för ”dagisföken”. När ni skriver att det kommer saknas 80 000 sköterskor, är det då sjuksköterskor eller undersköterskor ni menar? För att sitta som ordförande i utbildningsnämnden behöver ni nog läsa på vad de korrekta yrkestitlarna är och inte använda gamla slanguttyck.

 4. Andreas Bill skriver:

  Jag ber så hemskt mycket om ursäkt och det skall absolut stå sjuksköterska.

  Angående frågan kring frågan kring 80 000 sköterskor som saknas. Så är det en siffra vi fick till oss när vi träffade den statliga utredaren för dimensionering av gymnasie- & vuxenutbildningen. Med tanke på att SKL hänvisar till 45 000 sjuksköterskor som saknas till 2030 så hänvisade nog utredaren till både sjuksköterskor och undersköterskor.

 5. Runa Strandroth skriver:

  Enkäten som gjorts i vård och omsorg om nöjda vårdtagare är inte rättvisande.De som verkligen har att säga har inte svarat då i frågeställningar att kryssa i inte går att få fram verkligheten och avstår att svara, rädsla för represarier är en orsak.
  Har inte ansvariga för utbildningens innehåll insikt om vård och risker i vården. Kunskaps-portfolio är tunn, brister i vård- sjukvårds kunskap vilket är katastrofalt. Vad har Andreas Bill och Kajsa Erzerius för utbildning – kunnskap om sjukvård i hemmet omvårdnad och hemmets skötsel.
  Man häpnar. senast. September 2019 kan man läsa om en gammal-sjuk kvinna som inte fick kvalificerad vård ” gick en långsam plågsam död till mötes. enligt tidningen har det förekommit många klagomål och vård katastrofer i vård och omsorg i Lidköpings kommun. Man har ex använt lyftanordningar och inte haft kunskap I att manövrera hjälpmedlet .Det är många vårdtagare som fallit och skadats vid sådan lyftteknik, arm- benbrott -lårben, lårbenshals mm.mm. Allt beror på dålig utbildning.

  Socialstyrelsen enligt sjukdom ex cancer mm.måste socialnämnden anpassa kompetensnivån. detta gäller även i omvårdnad.Det handlar även om att inte utsätta sjuka-ömtåliga gamla vårdtagare för infektioner som kan bli ödes digert. Se över utbildnings programmet. Rekommendationer återuppta kunskapskrav som gällde vid USK utb. på 80-talet och med behöriga gymnasielärare. Broholmskolan kan vara ett alternativ.

Kommentarerna är stängda