Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vem är din chef?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 11 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vem är din chef?

Publicerad fredag, 25 oktober 2019, 07:58 av Insändare

– Kan politiker påverka i Lidköpings kommun?
Sverigedemokraten Tomas Peresson ställer frågor om demokrati i en debattartikel.

Vem är din arbetsgivare?

Om du är anställd av Lidköpings kommun vem är då din högste chef?

Har personligen under en tid ställt frågan till ett antal tjänstepersoner i Lidköping och får uteslutande svaret: min högste chef är kommundirektören, lägre personer i rang brukar svara sin chef som i sin tur lyder under kommundirektören.

Kommundirektören är chef över kommunens alla tjänstemän. Så långt är alla överens, dock, vem styr kommundirektören?

Detta gör den politiska majoriteten. Enhälligt dessutom, om de är i majoritet Utan att behöva tänka på vad ”andra sidan” vill. En majoritet gör precis vad den vill, den politiska karusellen är mer eller mindre bara ett spel för galleriet, dessutom ett kostsamt sådant. Vilka styr den politiska majoriteten då? Det gör väljarna i sitt val! Inte nödvändigtvis genom att rösta på ”sitt” parti då partiet kan byta sida och sälja sig till maktens korridorer och skapa konstellationer som kanske inte gynnar väljarens grundsyn.

Vem betalar då lönen till kommunens alla tjänstemän, eller för den del kommunens alla ca 4500 anställda inklusive tjänstemän och kommunpolitiker? Det gör kommunens invånare och tillika skattebetalare! Vem är då de kommunanställdas högste chef???

I mina ögon är det kommuninnevånarna, dvs skattebetalarna, och inte en specifik person eller grupp, oavsett valresultat!

Att driva en demokrati är inte det lättaste, och definitivt inte det billigaste! Alla tagna beslut i kommunen har valsat ett antal vändor hos både politik och tjänstemän, detta på bekostnad av kommunens skattebetalare. Kommunens styrande tjänstemän har, enligt kommunallagen, en skyldighet att göra det som är ekonomiskt bäst för sina kommuninnevånare och tillika försörjare. Görs då detta? Personligen hävdar jag att begreppet hemmablind är underskattat.

-Så har vi alltid gjort
-Jag följer bara order
-Det kan vi inte ändra på”
-Vi tar med oss det

Några av de vanligaste svaren man kan få när ens verklighet krockar med kommunens tjänstemannastyre. Kan vi då påverka detta som väljare?
Svaret på den frågan är inte lätt. Nej, om det bara gäller att rösta på ett parti. Ja om personerna i partiet har en oförstörd syn på vad rätt och fel är.
Organisationen i sig är så stor och livegen att valresultat inte påverkar. Det som kan påverka är en tydlig styrning i form av en stark politisk ledning. Var hittar vi då den? Inte i dagens styre, den saken är klarare än en Tysklandsimporterad Jeltzin-box!

Lidköpings kommun behöver en ledning som vet vad den vill och framför allt, vet vad den pratar om, inte som vill vad vissa ur tjänsteorganisationen säger!

Tomas Persson 
Ledamot Kommunfullmäktige
Ers Kommunstyrelsen
Ledamot Teknisk Servicenämnd
Ledamot Samhällsbyggnadsnämnden

4 kommentarer på “Debatt: Vem är din chef?”

 1. Ove Nordström skriver:

  Och vad vill då Tomas Persson med kommunen?

 2. Ove Nordström skriver:

  Skulle Tomas Persson utgöra en stark politisk ledning?

 3. Watchingeye skriver:

  Vore intressant att veta vad Persson lägger i begreppet debattartikel. Har han månne för avsikt att debattera textens innehåll med exempelvis Nordström eller ska det tigas som vanligt? Det är ju å andra sidan så kommunens chefer o folkvalda hanterar sina underlydande alltför ofta.

 4. Susanne skriver:

  Man kan även undra om Persson känner till definitionen av ”representativ demokrati”, vilket är det rådande stadsskicket i Sverige. Om sverige skulle styras av direktdemokrati och konsensus skulle det bli mycket svårt att få något gjort över huvud taget.
  Ett annat ord han kan kolla upp är ”verkställighet”. Det är det som kommunens chefer och tjänstemän jobbar med. Inget annat.

Kommentarerna är stängda