Gå direkt till Nyheten (I dag är det världspoliodagen. Rotary i Lidköping fortsätter kampen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I dag är det världspoliodagen. Rotary i Lidköping fortsätter kampen

Publicerad torsdag, 24 oktober 2019, 09:31 av - Inskickat material

Polio orsakas av ett virus som främst förlamar barn världen över. Viruset invaderar nervsystemet och kan orsaka total förlamning inom några timmar. Polio (poliomyelit) går inte att bota med läkemedel, men kan förhindras helt med hjälp av vaccin. I Sverige infördes allmän vaccination av barn 1957.
Så sent som på 50-talet var det alla småbarnsföräldrars stora skräck. Fortfarande finns det människor i vårt land som lider av sjukdomen.

År 1985 fanns det över 350.000 poliooffer i 125 länder världen över. Idag är det ”bara” tre länder som inte helt har utrotat polioviruset: Afghanistan, Nigeria och Pakistan. Från att ha varit nere i 33 fall förra året börjar antalet öka igen. I år har 78 barn förlamats hittills.

De återstående poliofallen är de svåraste att förhindra på grund av faktorer som geografisk isolering, dålig offentlig infrastruktur, väpnade konflikter och kulturella barriärer. Alla länder riskerar att få nya utbrott av polio ända fram tills viruset är utrotat.

Rotary har under 33 år satsat hårt på att utrota polio i världen. 1985 lanserade Rotary massvaccination av barn och har bidragit med mer än 1,8 miljarder dollar och otaliga volontärtimmar för att vaccinera mer än 2,5 miljarder barn. En vaccination kostar idag ca 5 kr. Pengarna går till operativt stöd, medicinsk personal, laboratorieutrustning och utbildningsmaterial för hälso- och sjukvårdspersonal samt information till föräldrar.

Rotary är en global organisation med 1,2 miljoner medlemmar. Den 24 oktober uppmärksammar Rotary i hela världen utrotningen av polio. I samarbete med Bill och Melinda Gates Foundation bidrar Rotary med 1.000.000 kronor till poliobekämpning i världen. Om Rotary satsar 100 kr bidrar Gates Foundation med 200 kr.

På Rotaryklubbarna i Lidköping kommer vi uppmärksamma dagen genom att arrangera lotterier eller liknande där pengarna oavkortat går till utrotningen av polio.

För Rotaryklubbarna i Lidköping,
Carina Laurell, president i Lidköping Vänern Rotaryklubb
Krister Brobeck, resident i Lidköping Lidan Rotaryklubb
Louise Bratt Carle, president i Lidköpings Rotaryklub

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
RGR
Gäst
RGR
24 oktober, 2019 10:37

Jag är extremt skeptisk till Rotarys privata välgörenhet, MEN det är naturligtvis mycket positivt och viktigt att informera och väcka opinion i de här frågorna!
Det är viktigt, inte minst för att en liten men växande opinion har börjat ifrågasätta den etablerade läkarvetenskapen och nyttan av vaccin, till förmån för alternativmedicinskt lurendrejeri… Dess värre så ser vi hur den vaccinationskritiska rörelsen växer i Sverige, och utnyttjar sociala medier för att sprida sina samhällsfarliga lögner. Om antivaccinarna tillåts oemotsagt fortsätta breda ut sig är risken stor att vi i framtiden återigen kommer få kämpa mot polio och andra sjukdomar som vi trodde vi skulle slippa här i Sverige!