Gå direkt till Nyheten (Diskuteras i dag: Allmänt rökförbud på avlönad tid i kommunen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 19 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Diskuteras i dag: Allmänt rökförbud på avlönad tid i kommunen

Publicerad onsdag, 23 oktober 2019, 14:17 av Björn Smitterberg

I dag finns – efter ett par års förberedelser – åter ett förslag att införa totalt rök förbund för kommunanställda och politiker på tider då dessa har betalt – lön eller arvode.
Mot detta ska kommunen erbjuda rökavvänjning.

Ett förslag om rökstopp har tidigare funnits, men när kommunfullmäktige i februari 2015 skulle fatta beslutet röstades i stället för återremiss för att komplettera beslutet.

I dag har kommunstyrelsen förslaget på bordet vid sitt sammanträde. Minst hälften av ledamöterna i kommunstyrelsen måste rösta för rökförbudet för att det ska gå vidare till kommunfullmäktige för slutligt avgörande. Rökförbudet föreslås börja gälla den 1 april.

Så här står i förslaget:

Den rökfria arbetstiden föreslås gälla från den 1 april 2020 och ska omfatta alla medarbetare i Lidköpings kommun.
Med arbetstid avses den avlönade arbetstiden, inklusive pauser som ingår i arbetstiden.

Förhandlingar har skett med de fackliga organisationerna 2015-12-17 samt 2019-09-27, som ställer sig bakom förslaget.
Lidköpings kommun erbjuder sluta-rökagrupper via företagshälsovården för de medarbetare som vill ha hjälp med att sluta röka. Rökförbudet omfattar även e-cigaretter.

Förtroendevalda förväntas att efterleva rökfri arbetstid under tid som de utför politiska uppdrag för Lidköpings kommun, till exempel i samband med sammanträden, företagsbesök och representation.

Regler för rökfri arbetstid finns framtagna och där framgår syfte, bakgrund, omfattning, tillämpning och ansvar. Att kommunen tillämpar rökfri arbetstid kommer läggas till i Lidköpings kommuns arbetsmiljöpolicy. Om medarbetare inte följer de ordningsföreskrifter och regler som finns på arbetsplatsen, är det chefens ansvar att vidta de åtgärder som behövs.

10 kommentarer på “Diskuteras i dag: Allmänt rökförbud på avlönad tid i kommunen”

 1. Roland skriver:

  Fyra år för att komplettera lite!!! Jösses alltså

 2. Ove Nordström skriver:

  Bedrövlig samhällsutveckling.

 3. Matti Lun skriver:

  Nu börjar det verkligen gå för långt.
  Låt folk leva som de vill, Babylon ska inte styra folks liv och vanor på denna nivå bara för att andra ogillar de.
  Går detta igenom så är det något fel.
  Vi börjar förlora för mycket frihet i denna värld.

 4. Robin skriver:

  Under lunch och frukost är obetald rast, vilket betyder att detta är den anställdes fritid, vad personen gör på sin fritid angår inte kommunen så länge man ej bryter mot lagen som ex nyttjar narkotika, så att så länge man ej vistas i kommunens lokaler eller stör andra så är det fritt fram för vem som helst att röka, snusa tjöta skit, utföra privata ärenden eller annat. Att röka under arbetstid är däremot ej okej då det i regel tar längre tid än de godkända mikropauserna, annars kan vi lika gärna förbjuda anställda från att röka och dricka alkohol under helger och kvällar också.

 5. Andreas skriver:

  Finns det överhuvudtaget kvar politik idag som inte börjar med ’Det ska förbjudas…”?

 6. Taja skriver:

  Diktatur

 7. Christina Dahlen skriver:

  Skrämmande utveckling. Det är knappast en arbetsmiljöfråga. Arbetsplatserna inomhus är redan idag rökfria. Vad är egentligen syftet? Att arbetstagaren stjäl arbetstid?? Att förbjuda är att diskriminera! Hur har dom tänkt kontrollera anställda som har utomhusarbete? Eller när personen i fråga är ute på uppdrag? Om dom vill bidra till folkhälsan är stress på arbetsplatsen det största hotet. Det är en arbetsmiljöfråga!!

 8. Anders skriver:

  Jättebra! Om fler arbetsgivare tar efter kan denna destruktiva vana vara ett minne blott inom en nära framtid.

 9. RGR skriver:

  Att det är rökförbud på själva arbetsplatsen känns ganska självklart. Men det känns lite väl pjåskigt att införa ett förbud även mot att den röksugne tar två steg utanför området innan hen tänder sin cigg på rasten.

 10. Watchingeye skriver:

  Eftersom detta taktiska drag baseras på folkhälsan räknar jag med att våra politiker med högburet huvud snart också proklamerar att kampen mot alkohol snart sätter igång. Konsekvent agerande borde man väl kunna förvänta sig av våra folkvalda? Skammen ligger som ett moln över rökarna o tänk så skönt det lär bli att slippa berusade väljare på framtidens qruisingar… Eller vad har kommunalrådet för syn på det samlade greppet om folkhälsan?

Kommentarerna är stängda