Gå direkt till Nyheten (Kammarmusik i S:t Nicolai kyrka)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 31 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kammarmusik i S:t Nicolai kyrka

Publicerad måndag, 21 oktober 2019, 15:24 av - Inskickat material

På onsdag blir det en konsert utöver det vanliga i Lidköping. Då kommer nämligen kammarorkestern Musica Vitae på besök.
Lidköpings konsertförening har lyckats boka denna enastående stråkensemble som räknas som en av de allra främsta i Sverige.
Bilden: Operasångerskan Lisa Larsson medverkar. Foto: Max Keller.

Ensemblen, som består av 15 stråkmusiker, har Malin Broman som konstnärlig ledare. Gästsolist är operasångerskan sopranen Lisa Larsson.

Musica Vitae har sin bas i Växjö och är en del av ”Musik i Syd” vars huvudmän är Region Skåne och Region Kronoberg. Detta innebär att orkestern i praktiken har större delen av  södra Götaland som sin hemmaplan.  Orkestern gör även turnéer i andra delar av landet och på många platser runt om i världen. De har bl.a. spelat i Kina och i USA och på flera stora scener ute i Europa.

Lisa Larsson började sin musikaliska bana i födelsestaden Växjö. Från början utbildade hon sig till konsertflöjtist och studerade senare i Basel och blev under tiden i Schweiz medlem i Zürich Opera Studio. Efter debuten där 1995 har hon uppträtt på operascener över hela Europa, bl.a. på La Scala i Milano. Lisa Larsson sjunger gärna musik av W. A. Mozart och har haft ledande roller i operor som Trollflöjten, Don Giovanni och Figaros bröllop.

Vid konserten i Lidköping kommer ett nyskrivet verk av Britta Byström att uruppföras, ”A Walk By Heart”. Programmet innehåller också musik av den engelska kompositören Pamela Harrison, ” A Suite for Timothy”, som hon komponerade till sin sons första födelsedag.

Under senare år har Lisa Larsson haft ett nära samarbete med tonsättaren Rolf Larsson, vilken räknas till en av Sveriges nu mest kända tonsättare på den internationella scenen. Rolf Larssons verk ”Till Skuggan av en verklighet”, med text av Karin Boye har han omarbetat speciellt för denna konsert med Musica Vitae och Lisa Larsson.

Efter paus blir det musik av syskonen Felix och Fanny Mendelsohn. ”Infelice” skrev Felix i inspiration efter att ha lyssnat till primadonnan Maria Malibran vid en konsert i England.
Hans syster Fanny, som länge stod i skuggan av sin bror, har på senare tid fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Vid kvällens konsert får vi lyssna till hennes stråkkvartett, ett verk som beskrivs som ett helt fantastiskt.

Konserten har fått titeln Ett hjärtas vandring och framförs på tre platser i Sverige. Först ut är konserten i S:t Nicolai kyrka i Lidköping, därefter blir det publiken konserthusen i Växjö den 26 oktober och Stockholm den 28 oktober som får ta del av denna unika konsert.

Konserten är en produktion från Musik i Syd och är ett samarrangemang mellan Lidköpings konsertförening och Lidköpings församling.

Program
Britta Byström: A walk by heart (uruppförande)
Pamela Harrison: Suite for Timothy
Rolf Martinsson: Till skuggan av en verklighet (Text: Karin Boye)
Paus
Felix Mendelssohn: Infelice för sopran, soloviolin och stråkorkester (orkestrering: R Martinsson, Text: Pietro Metastasio)
Fanny Mendelssohn: Stråkkvartett

Medverkande
Musica Vitae
Malin Broman – konstnärlig ledare, violin
Lisa Larsson – sopran
________________
S:t Nicolai kyrka kl 19. Kyrkan öppnar 18,15.