Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Ofelbart! Eller?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Ofelbart! Eller?

Publicerad fredag, 18 oktober 2019, 11:55 av Björn Smitterberg

Tänk om man var ofelbar.
Hur skulle det vara? Ja,  redaktören har ingen aning, men vet åtminstone en person som anser sig vara ofelbar. Det blir lite självgodhet till slut, självkritiken blir lidande.

Redaktören själv har blivit konflikträdd på gamla dar. Vissa bråk, som man inte kan vinna, ska man undvika sägs det. Varför skriver redaktören om detta? Ja, det har varit lite stökiga telefonsamtal under veckan som gått. Det finns läsare som har synpunkter, och det är bra. Men redaktören har inte hur många timmar som helst på dygnet.

Något som tagit mycket tid denna vecka är bostadens värmepump. Häromdagen gällde det att vara snabb i duschen för vattnet var obetydligt mer än 12 grader varmt. Hantverkare kom snabbt, men maskinen nollställde sig. Och att få in alla parametrar igen har inte varit lätt. Bl a ska ”värmekurvan” ställas in. Trots intensivt sökande i bruksanvisningen står det inte vad en värmekurva egentligen är? Nya samtal med hantverkaren som tålmodigt fick förklara. Nu kanske det kan bli lite värme i hus och varmvattenledningar.

Problemet med värmen har fått redaktören att åter fundera på en katastroflåda. En sådan där med ett sprit-/gaskök, vattendunkar, batterier, ficklampor o s v.

Om felstavningar kan redaktören inte skriva nog.
Hur han än försöker blir det fel. Som häromkvällen lagom när redaktören slocknat för dagen – och det piper till: Brandlarm. Uppgifterna kollas, och i halvdunklet, halvt vaken och halvt sovande uppdateras en notis. Såg väl bra ut då.
Men på morgonen kom reaktionerna – var redaktören på fyllan? Det kan inte nog påpekas att redaktören är såväl kvällstrött som morgontrött och i stort sett medvetslös däremellan.

Text ur ett pressmeddelande som får tala för sig själv – skyddade uppgifter är så vanliga att det nästan inte går att göra reportage från en skola:
Från drygt 6.000 personer till över 19.000 personer – så stor är ökningen av skyddade personuppgifter mellan 1996 och 2019. En stor andel av de skyddade är barn.
Över 19.000 personer lever med skyddade personuppgifter i Sverige idag. Detta bl.a. som följd av hot, förföljelse eller andra trakasserier. Alla som hanterar personuppgifter i sin verksamhet har ett ansvar för att ha behövlig kunskap och fungerande rutiner för hur personuppgifter ska hanteras i verksamheten.Att leva med skydd är påfrestande i sig. Att dessutom bli isolerad och utan fungerande livssammanhang förvärrar utsattheten. På många håll saknas rutiner kring handläggningen för att trygga personer med skyddade personuppgifter.

Åter har redaktören i veckan haft förmånen att besöka en ny förskola i Lidköping. Personalen tillåts ha synpunkter och tekniker och formgivare tar till sig. Bra samarbete. Allt borde fungera så.

God Helg