Gå direkt till Nyheten (Riksdagsbeslut i dag: Pensionsåldern stiger)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 31 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Riksdagsbeslut i dag: Pensionsåldern stiger

Publicerad onsdag, 16 oktober 2019, 17:59 av Redaktionen

Riksdagen röstade i dag ja till regeringens förslag att höja åldersgränsen för när inkomstgrundad ålderspension kan tas ut från 61 till 62 års ålder, och att göra vissa anpassningar till höjningen av åldersgränsen för rätten att kvarstå i anställning till 68 år från och med 2020.

Riksdagen sa också ja till regeringens förslag att införa ett nytt begrepp i socialförsäkringsbalken; riktålder för pension. I och med att vi lever längre ska riktåldern ersätta den norm som finns idag om att gå i pension vid 65 års ålder och ersätta den 65-årsgräns som idag finns i många socialförsäkringar och andra förmåner.

Riktåldern ska istället vara ett riktmärke för när en person kan gå i pension och vissa förmåner och beräkningar i socialförsäkringen ska vara knutna till riktåldern. Regeringen avser att återkomma med lagstiftning om vilka förmåner och beräkningar som ska vara knutna till riktåldern och hur detta kan utformas.

Förslagen bygger på Pensionsgruppens överenskommelse i december 2017 och lagändringarna träder i kraft den 1 december 2019 respektive den 1 januari 2020.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om förbättrat grundskydd för att förbättra situationen för de pensionärer som har det sämst ställt ekonomiskt. Det förbättrade grundskyddet gynnar främst kvinnor, ofta äldre och ensamstående.

Förändringarna innebär bland annat:

• Att grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla med garantipension.
• Att bostadskostnadstaket i bostadstillägget till pensionärer höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor per månad.
• En likabehandling av inkomster som kommer från eget arbete införs vid beräkning av bostadstillägg till pensionärer.
• Att det införs ett fribelopp för arbetsinkomster i äldreförsörjningsstödet om 24 000 kronor per år.

Förslagen bygger på Pensionsgruppens överenskommelse i december 2017. Lagändringarna träder i kraft den 1 december 2019.

5 kommentarer på “Riksdagsbeslut i dag: Pensionsåldern stiger”

 1. Nisse skriver:

  Så vi skapar lite panik så att ännu fler går ut i tidig pension – bara för att vara på säkra sidan?!?

 2. RGR skriver:

  Detta gör mig så arg. Samtidigt som miljarder göms undan i skatteparadis av människor som lever och verkar i detta land, vill sossarna jaga hederliga arbetande människor med blåslampa och tvinga dem att slita ut sig ända ner i graven.
  Vi 80-talister kommer nog aldrig kunna gå i pension, men riksdags-sossarna skrattar hela vägen till banken. De har ju ännu en gång lyckats höja sina egna löner.

 3. Sixten skriver:

  @RGR
  Vet inte om du missade att läsa hela artikeln? ”Förslagen bygger på Pensionsgruppens överenskommelse i december 2017”. Det här är inget som ”sossarna” kommit på utan det är den kära Pensionsgruppen. Alltså alla partier utom V och SD. Sedan är det inte sossarna i riksdagen som har höjt sina löner heller. Sedan kan man tycka vad man vill om hur det hela sköts men det är inte sossarna som vare sig avgör pensionerna eller ersättningen.

 4. RGR skriver:

  Sossarna medverkade, tillsammans med de andra.
  S utger sig ändå för att vara ett ”arbetarparti”, och därför har jag högre förväntningar på dem än på de andra partierna. Det var därför jag framför allt pekade ut dem i inlägget. Om M beter sig illa så är det inget som ens får mig att höja på ögonbrynen, men jag kan fortfarande bli förvånad när S beter sig som… M.

 5. Robert skriver:

  Det är helt orimligt att vi 80-talister, som kommer att leva längre än tidigare generationer, ska gå i pension vid samma ålder. Klart att vi måste jobba längre. Sen är det inte direkt svårt att gå i pension tidigare för den som önskar, men då krävs det att man sparar och planerar för det. Det är knappast statens uppgift att betala fullt ut. Pension är lika delar eget ansvar.

Kommentarerna är stängda