Gå direkt till Nyheten (Studerade vård av demenssjuka i Danmark)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Studerade vård av demenssjuka i Danmark

Publicerad söndag, 13 oktober 2019, 08:32 av - Inskickat material

Sex kommuner i västra Skaraborg har tillsammans besökt demensbyn Bryghuset i Svendborg i Danmark.

För att möta upp det ökade behovet av digitalisering i stort inom kommunernas verksamheter och vård och omsorg i synnerhet har en studieresa genomförts till Danmark. Resan har gjorts i samverkan mellan Vara, Essunga, Grästorp, Skara, Götene och Lidköpings kommuner.

Demensbyn är ett koncept hämtat från Nederländerna och har som övergripande syfte att ge de boende ett så gott vardagsliv som möjligt. I Svendborg hade man särskilt satsat på utemiljön vilken inbjöd till utevistelse och aktivitet.

Digitaliseringen inom hälsa, vård och omsorg verkar ha kommit ungefär lika långt i grannländerna. Men Danmark ser ut att ha en mer genomtänkt strategi och en bättre samordning vilket underlättar för medborgarna.

Samarbetet mellan de sex kommunerna fortsätter, inte minst inom områdena digitalisering och vård och omsorg.