Gå direkt till Nyheten (Älgjakten inleds och jakten på tallar intensifieras)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Älgjakten inleds och jakten på tallar intensifieras

Publicerad lördag, 12 oktober 2019, 08:00 av Redaktionen

På måndag startar älgjakten i på flera håll i mellersta och södra Sverige.
Samtidigt driver Svenska Jägareförbundet en kampanj för att rädda älgen. Idag finns det färre älgar än på över 20 år. Men skogsbolag och myndigheter vill minska älgstammen ännu mer.

– Älgen är en nationalsymbol som vi ska vara rädda om – och jaga på klokt och hållbart sätt, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

– Älgar äter lövträd, bärris och tall, men i dagens effektiva skogsbruk planteras alldeles för få tallar. Istället står det gran på marker där det borde stå tall, säger Daniel Ligné. Vi behöver helt enkelt mer tall, då gynnas bärris och lövträd som älgen gillar att äta. Får vi det minskar betesskadorna och älgarna mår bättre.

I kampanjen Rädda älgen kan vem som helst delta, genom exempelvis att köpa kepsar eller att bli tallfadder. Pengarna går sedan till nya och fler tallar.

– Vi tycker skogarna är så stora att det ryms både älgar och skogsbruk. Men just nu har älgen det tufft. Det är många olika trender samverkar och gör älgen extra utsatt. Kampanjen genomförs för att fler än jägarna ska se problemen, öka dialogen mellan jägare och markägare, samt att skapa förutsättningar för en bra älgstam även i framtiden, tillägger Daniel Ligné.

Tidigt på måndag morgon samlas jaktlagen ute på landsbygden, med vältränade hundar, inskjutna bössor, varmt kaffe i termosen och smörgåsar i ryggsäcken. Älgjakten är så mycket mer än att fälla de älgar som finns tilldelade. Nu samlas hemvändarna, grannarna, olika generationer av kvinnor och män för att ge sig ut i skog och mark, umgås och uppleva spänningen med jakten.

– Älgjakten är en kulturtradition som blir allt viktigare när stad och landsbygd slits isär. Älgjakten är unik för Sverige och älgen är en resurs, en nationalsymbol och stommen i den svenska jakten. Dessutom ger den många goda, nyttiga och klimatsmarta måltider, så det är verkligen viktigt att vi räddar älgen, avslutar Daniel Ligné.

__________________________
Pressmeddelande. Foto: Madeleine Lewander

3 kommentarer på “Älgjakten inleds och jakten på tallar intensifieras”

  1. Sanningen är alltid beroende av vilka intressen som ligger bakom. Stora delar av skogen i delar av landet är fullständigt söndertuggad av älgen. Givetvis vill jägarintressen ha många bytesdjur samt att de vill utforma sammansättningen av rovdjur/bytesdjur. Det handlar om makt, ingenting annat

  2. Bengt Håkanson skriver:

    Mycket väl skrivet av Daniel Ligne’.Att rädda älgen är en stor beståndsdel i att rädda landsbygden.

  3. Michael Delten skriver:

    Finns för lite Älg plantera mera tall

Kommentarerna är stängda