Gå direkt till Nyheten (Hamnstadens pris hittills – nära hundra miljoner kronor
Inte en enda bostad på tolv år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hamnstadens pris hittills – nära hundra miljoner kronor
Inte en enda bostad på tolv år

Publicerad Monday, 07 October 2019, 13:46 av Björn Smitterberg

Inte en enda bostad har skapats i Hamnstaden. Det som syns i dag är en förbättrad småbåtshamn vid Framnäs och en förbättrad strandpromenad för 27 miljoner kronor. Trots att det pågått ett tidvis intensivt planeringsarbete under tolv år är resultatet magert. I dag har Hamnstaden inte längre en egen styrgrupp – projektet leds nu av en stadsutvecklingsgrupp.
Bilderna – en av de senast animationerna. Från april 2016, .

Samtidigt har Hamnstadens förberedelser kostat hittills 63 miljoner kronor. Skulle man räkna in ett nytt reningsverk – då blir priset för Hamnstaden över 400 miljoner kronor. Men den beräkningen blir inte helt rättvis, reningsverk behövs ändå.

I november i år är det 12 år sådan Hamnstadsprojektet första gången

Efter att ha legat i luften en tid finns Hamnstaden för första gången med i Samhällsbyggnadsnämndens protokoll för att skapa en detaljplan. Då har ärendet varit i kommunstyrelsen redan, för där beslutas att en detaljplan ska utarbetas.


Länge spelade Liljewals Arkitekter en viktig roll i planeringen. Här är en av deras dataanimationer från 2014.

Ett halvår senare informeras politikerna om ”styrdokument för planering och byggande av Hamnstaden”. Tre veckor senare – i juni 2008 – anslås för första gången pengar. Då hade ärendet för första gången varit i kommunfullmäktige.

Därefter har projektet tagit två steg framåt och ett steg bakåt i omgångar. Just nu avvaktar projektet att ett nytt reningsverk ska byggas, men det har hakat upp sig hos Mark- och miljödomstolen som har ärendet på remiss på olika håll i avvaktan på beslut. Om det är positivt kan reningsverket i bösta fall påbörjas under 2021. Projekteringen fortsätter för att vara klar när ett beslut kommer.

2016 blev en ny del av strandpromenaden klar samtidigt som hela Framnäshamnens hamnplan stabiliserats – den höll på att tippa ut i hamnen.

2011 fattades ett viktigt beslut – då beslutades att köpa in den oljedepå som tidigare var granne med Framnäshamnen. Området har sedan dess i stor utsträckning stått i fäfot – men flera markundersökningar har skett.

Här är en sammanställning för kostnaderna hittills. Det är kommunstyrelsens politiker som begärt fram siffrorna med anledning av ett förslag från Liberalerna, som vill stoppa projektet och satsa resurserna på andra områden.

Siffrorna i sammanställningen avser miljoner kronor

Inköp fastigheter i Kniven, Stansen 10 och Städet 17 och 19: 19
Utredningar, trafik, buller, vatten, lukt: 2
Fördjupad översiktsplan: 1
Arkitekttävling: 1
Projektledning: 8
Gestaltnings- och arkitektkonsulter: 9
Utredning analys reningsverket: 1
Industrihistorisk inventering, Luftmätningar, riskanalys mm: 1
Demontering Kniven: 2
Utredningar Geoteknik, miljö och markutredningar: 11
Framnäs strandpromenad med långbrygga DP 2: 6
Utredning Markmiljö Kv Kniven: 1

Till dessa 63 miljoner kan läggas investeringar för nära 29 miljoner:

Ombyggnad av hamnplan och hamn: 27
Belysning strandpromenad: 0,7
Utveckling av Torggatan etapp 1 (John Hedins plats): 0,8.

Om några dagar får i första hand kommunstyrelsepolitiker ta ställning till Liberalernas förslag att låta Hamnstadsprojektet ligga kvar i malpås eller leva vidare. Det finns också andra politiker som har ställer liknande frågor.

För tio år sedan började kommunen samla in uppgifter från allmänhet som ville bo i Hamnstaden. Flera hundra anmälde sig – men nu är listan helt ointressant; Många har flyttat och är inte längre intresserade, även andra händelser har spelat in. Var listan finns i dag är oklart. För fyra år sedan frågade Lidköpingsnytt om listan – men fick veta att den var helt inaktuell.

______________________________
Källa: Lidköpingsnytts arkiv och förvaltningen Samhällsbyggnad

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Roland
Gäst
Roland
7 oktober, 2019 03:46

Borde det inte vara dags för en liten folkomröstning i denna sak????

0510 i exil
Gäst
0510 i exil
7 oktober, 2019 04:56

Mina vänner, åk till Karlstad och titta. Där pågår en vattennära bostadsexplosion med, förutom bostäder vid vattnet, trevliga strandpromenader, bryggor, stränder, caféer. Allt mycket smakfullt och tillgängligt. Kan de, kan vi!

Johan
Gäst
Johan
12 oktober, 2019 01:32

Götene har sin medeltida värld…
Och nu har Lidköping fått sin hamnstadens värld…
Alltid roligt att leka med andras pengar och bygga sandslott/monument…