Gå direkt till Nyheten (Nicolaikyrkans toner under valven på lördag – ett knippe klassiskt)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nicolaikyrkans toner under valven på lördag – ett knippe klassiskt

Publicerad torsdag, 03 oktober 2019, 13:39 av - Inskickat material

På lördag fortsätter Nicolaikyrkan erbjuda musik åt folket – denna gång ett knippe klassisk musik från orgelpallen.
Man kan få höra stycken av J S Bach, S S Wesley och A Vivaldi, tre giganter i den klassiska musikvärlden.

Hur Bach hann producera all musik är nästan en gåta men han hade hjälp av sina barn och sina elever till att skriva rent kompositionerna. Och fort gick det! Bach skrev bl.a. ett antal kompositioner för sitt favoritinstrument: orgel.

Och på lördag kan man få höra ett Preludium med efterföljande Fuga i G-dur.
Visserligen finns mycket orgelmusik av Bach bevarad men han var framförallt känd på sin tid för sina berömvärda improvisationer, musik som föds i ögonblicket och inte kommer tillbaks. Han var organist av rang men skrev musik för andra instrument som han också behärskade såsom violin, cello, oboe, cembalo, flöjt!

Londonbon S S Wesley  levde i mitten av 1800-talets England och hade många idéer, både musikaliska och tekniska. Verklistan är lång men han är också känd för att ha introducera solfjäderformad orgelpedal vilket sedan blivit standard i anglikanska världen.

A Vivaldi förknippas med guldåldern i italiensk stråkmusik på 1700-talet. Många tonsättare skrev oförglömliga solokonserter för violiner men kanske Vivaldi har blivit namnet största av de alla. Även konsten att bygga stråkinstrument stod på topp: vem skulle väl inte vilja äga en Stradivarius….?

På lördag spelas en konsert i a-moll för 2 violiner. Men arrangerad för orgel av, just det: J S Bach!

Lars Hernqvist spelar. Han är fn vikarierande organist i Lidköping från att under många år verkat i Oscar Fredriks kyrka, Göteborg. Utbildad i Stockholm har han genom åren verkat som organist, körledare, dirigent och arrangör. Välkommen att lyssna till en halvtimmes levande musik i Nikolaikyrkan.

– Vi omger oss av musik i våra moderna tider men det mesta är inspelat och tillrättalagt – kom  till kyrkan och lyssna till musik som just kan kallas levande, en upplevelse i nuet.

_______________
Pressmeddelande