Gå direkt till Nyheten (Ny cykel väg vid Varnhem lockar
”Bland Sveriges vackraste!”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny cykel väg vid Varnhem lockar
”Bland Sveriges vackraste!”

Publicerad söndag, 29 september 2019, 08:56 av Björn Smitterberg

Den nya cykelvägen mellan Axvall och Varnhem är efterlängtad och det var också en ström av cyklister som mötte upp vid Spånnsjön på lördagen för att fira att cykelvägen nu kan tas i bruk.

Det berättas i ett pressmeddelande från Skara kommun.

Blågula band markerade startplatserna i Axvall och Varnhem. Totalt deltog runt hundra personer i samband med invigningen. De tunga molnen på septemberhimlen skingrades lagom till starten och det goda vädret höll i sig tills invigningen var över.

Bland de första som dök upp vid kommunens tält vid Spånnsjön var Irene Gillgren och Marianne Karlsson från Axvall. De har längtat efter den nya cykelvägen.

– Vi är ett gäng som träffas och cyklar en gång i månaden på olika vägar runt Axvall, säger de båda damerna.

Nu har de alltså fått ytterligare ett alternativ till sina rundturer, en väg särskilt anpassad för cyklister och gående, i natursköna omgivningar förbi fårhagar och böljande kullar. Över Spånnsjön hörs på avstånd tranorna på sin väg söderut.

– Det är kanonfint, en av de finaste sträckor vi har. Jag är ingen spjutare men en njutare på cykel, säger Runa Farrington från Axvall.

– Den här cykelvägen kan nog platsa bland de vackraste i Sverige, säger gatuchefen Mats Bäck.

I och med den nya sträckan på 3,5 km finns nu över 8 mil cykelväg i Skara kommun. Cykelvägen mellan Axvall och Varnhem är byggd på den gamla järnvägsbanken och ursprunget kan man se om man tittar närmare på brospannet på bron över bäcken vid Spånnsjön, där den ursprungliga konstruktionen skymtar fram. De korta sträckor på leden som inte går längs banken har helt andra markförhållanden än resten av vägen och där sker asfalteringsarbetena först efter vintern så att marken hinner sätta sig.

Familjen Jakobsson med barnen Otto och Selma har också gjort sig en utflykt för att pröva på den nya cykelvägen.

– Det är fantastiskt! Det här är en bra satsning. Det är roligt att få visa barnen fåren och fåglarna längs vägen, säger mamma Jasmine.