Gå direkt till Nyheten (Boksläpp i veckan;
Kjell E Larsson legendarisk handbollstränare och sportjournalist)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Boksläpp i veckan;
Kjell E Larsson legendarisk handbollstränare och sportjournalist

Publicerad fredag, 27 september 2019, 17:43 av Tore Sahlström

I denna vecka har det utkommit en bok med titeln ”En vinnare i längden”, skriven av f.d. handbollstränaren och journalisten Kjell E. Larsson från Skövde. Vännen Tore Sahlström har träffat sin tidigare kollega och har gjort ett reportage om Kjell E Larsson som startade handbollslag med Göran Persson..

Efter 120.000 ord och fyra års arbete så är nu Kjelle stolt vad han nu har åstadkommit. En intressant och välskriven bok av den numera pensionerade journalisten. Vi träffas på ett fik i centrala Skövde och författaren är på ett strålande humör nu när boken äntligen har blivit utgiven.

Boken innehåller över 480 sidor och 500 bilder i svart vitt och färg. I boken varvas hans handbollskarriär och arbetet som journalist på Nerikes Allehanda, Katrineholm-Kuriren, Skövde Nyheter och Skaraborgs Läns Tidning med även storys från hans privatliv.

Kjelle föddes i Katrineholm och uppvuxen i Vingåker tillsammans med fem bröder och föräldrar. En broder är den berömde debattören och, chefredaktören Göran Greider på Dala-Demokratern. En av hans bästa lekkamrater blev så småningom statsminister. Tillsammans drog de båda igång ungdomshandbollen i Vingåker 1967.

Allt sedan dess har kärleken till idrotten genomsyrat Kjell E:s hela liv genom åren. Lekkamraten i fråga som hjälpte att dra igång handbollen var inte mindre än Göran Persson.

I en prolog till boken skriver Kjell E Larsson.
”En av mina barndomskamrater hette Göran Persson. En liten knubbig och smart kille. Men det märkvärdigaste med honom var att, han så småningom blev Sveriges statsminister”.

Privat foto publicerat med tillstånd

Kjelle blev tränare och Göran lagledare. De har allt sedan dess hållit kontakten. För ett antal år sedan, när statsminister Persson var på ett möte i Tibro såg han ”Kjelle” i publiken och berättade då några ungdomsminnen som de har gemensamt.

– Göran har ett otroligt minne samt ett enormt ordförråd och han erbjöd mig att få åka med i limosinen med fyra livvakter tillbaka till Skövde efter mötet i Tibro berättar Kjelle.

Ungdomskamraterna hade så mycket att prata om så både Kjelle och Göran Persson hade inte märkt att limosinen hade passerat Skövde utan först vid bensinstationen vid Varnhemsbacken upptäcktes misstaget och ekipaget ficka då vända om.

Handbollen är det som har präglat mycket i Kjelle Larssons leverne.
SM-Guld med Skövde HF 2008 och SM–silver 2006 och 2007. Tre SM-silver och, seriesegrare med Irsta HF. Dessutom några år som förbundskapten för damjuniorlandslaget i två omgångar.

Vad värdesätter du allra högst Kjell E Larsson i din handbollskarriär frågar jag?
– SM-guldet med Skövde HF 2008 är absolut den ultimata höjdpunkten i mitt handbollsliv. Vilket lag vi hade då, med bland annat Linnéa Thorstensson och Erica Widell med flera.

Lidköpingstjejen Erica Widell finns med Kjelles egna All Star Team som, den bästa högernian.

-Hon var en av dem som avgjorde SM-finalen 2008. En mycket snabb spelare som alltid gjorde bra ifrån sig på handbollsplanen, berömmer Kjelle Erica Widells handbollsspel.

Jag har haft förmånen att jobba några år tillsammans med denna sportkunnige journalist. Det har varit många resor till handbolls-, ishockey- och andra sportarenor runt om i landet. Kjelle berättade vid vår träff om när skribenten och Kjelle skulle bevaka en hockeymatch i Nittorp. Kjelle är känd för sitt enormt dåliga lokalsinne och skribenten hade aldrig varit i Nittorp. Vi åkte helt enkelt vilse men vi kom till slut fram till Nittorps ishall lagom till när den tredje perioden skulle börja.

Kjelle avslutar med att säga att handbollen kan jag inte vara utan. Det är ett sätt att leva och kommer alltid att vara det. Nu som pensionär kan man läsa hans välskrivna handbollskrönikor i Skövde Nyheter.