Gå direkt till Nyheten (200 barn samsas med äldre på Ågårdsområdet
Invigning efter resa från 9 till 90 miljoner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

200 barn samsas med äldre på Ågårdsområdet
Invigning efter resa från 9 till 90 miljoner

Publicerad fredag, 27 september 2019, 09:58 av Björn Smitterberg

Ågården har en av Lidköpings kommuns allra största byggnader. Bara De la Gardiegymnasiet har fler kvadratmeter. Här är ett stort servicecentrum – Ågårdens vårdscentral har 18.000 Lidköpingsbor inskrivna – nästan varannan alltså. Här finns cirka 35 platser för demensvård, här finns avlastningsplatser för att anhöriga till sjuka ska få pusta ut och här finns två förskolor med 200 platser för barn.
– Sett till samhällsservice är det här en jätteanläggning för oss, sa Jonas Sundström, kommunalråd, när det på torsdagskvällen var invigning av förskoleverksamheten.

Förskolorna har förvisso varit på plats en tid, de har flyttat lite runt medan bygget pågått men nu är allt på plats.

Ingemar Rogbrant, (C), fick klippa bandet ute i den skogsbacke som hör till förskolorna. En plats med plats för barns utelekar förutom de lekplatser som finns på innergårdarna. Han betonade och berömda förskolorna för sitt motto med Goda möten. Malin Hemberg, till högre, rektor, och Sara Falk, till vänster, biträdande rektor, höll i bandet.
Ingemar Rogbrant är vice ordförande i Barn- och skolnämnden. 

Det började egentligen med att det var klagomål på ventilationen i byggnaden. Då fanns en förskola på bottenvåningen som delades med omsorg av äldre. Henrik Johansson vid fastighetskontoret fick 9 miljoner för att rätta till detta. Men, berättade han vid invigningen, det hela utvecklade sig så att såväl förskolan som omtanken om äldre utvecklades mer och mer. Nu har en rockad skett – förskolorna finns i bottenplanet och de äldre har fått nya balkonger och uteplatser och kan ovanifrån se barnen springa och busa.

Ågården-byggnaderna gjordes inledningsvis av Västra Götalandsregionen. Det var för cirka 45-50 år sedan. Lidköpings kommun har dock köpt hela anläggningen och hyr ut till Närhälsan, vars vårdcentral här är mycket stor med Skaraborgsmått mätt.

Nu har en stor ombyggnad skett, inte alltid helt enkelt, men Henrik Johansson är nöjd och kom leende till invigningen. De som arbetar här har haft stort inflytande – men har inte alltid fått som man velat. Men uppenbart har stämningen varit god och fortsatte vara så under invigningskvällen.

Henrik Hejje Johansson har varit ansvarig tjänsteman som lett projektet – med hjälp av arkitekter och byggare. Han berättade för Jonas Sundström vid en promenad i området hur det blivit och att det trots komplexa lösningar blivit bra.
– Det handlar inte bara om varn – det ska vara en bra arbetsplats för kommunanställda här också, kommenterade Jonas Sundström och fick svar av nöjda anställda.

Ibland vill även små barn vara för sig själva – kanske med en bra sagobok. Här är arkitektens svar på dessa önskningar.

Närmare 40 pedagoger kommer att finnas för barnen här – och naturligtvis, det är inte särskilt ofta det är 200 barn på plats samtidigt…

En kommentar på “200 barn samsas med äldre på Ågårdsområdet
Invigning efter resa från 9 till 90 miljoner”

  1. Ewa Gustafsson skriver:

    Hej! Tror ni har fel ang. antalet år sedan byggnaderna uppfördes . Jag började jobba som undersköterska på avd. Hagen i helt nya lokaler 1983.

Kommentarerna är stängda