Gå direkt till Nyheten (Gemensam satsning för att få saker att hända i miljöfrågan)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 07 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gemensam satsning för att få saker att hända i miljöfrågan

Publicerad måndag, 23 september 2019, 12:16 av Björn Smitterberg

– Vi står ju bara och stampar, det blir inte minskade utsläpp i Lidköping…
Nu går FN-föreningen i Lidköping, Naturskyddsföreningen i Lidköping, Folkets Hus, Vänermuseet, kommunen och inte minst ungdomar i Lidköping samman för att i Greta Thunbergs anda göra en manifestation. Alla får vara med i Folkets Hus och på Stenportsplatsen kommande fredagseftermiddag.

Naturskyddsföreningens Kent Boström, Folketshusföreningens Annacarin Öman, Ung i Lidköpings Anna Gunnarsson, FN-föreningens Agne Gustafsson och kommunens Lisa Gustafsson har tagit initiativ – men alla får vara med, även med egna programpunkter. 

Det blir ingen strejk, men en manifestation för alla att delta i. Det är Greta Thunbergs budskap som är grunden, samtidigt som gruppen tycker det går för trögt med hållbarheten och klimathänsynen i Lidköpingstrakten.

Bl a samlas nu varor int till en loppmarknad på fredagseftermiddag. Den övergår klockan 16 i en auktion. Alla pengar ska gå till VI-skogen där det planteras träd efter träd sedan flera tiotals år för att binda koldioxid.

Inne i Folkets Hus blir det flera utställningar och programpunkter. FN-föreningen har bjudit in en person som bor i Indusdalen i Pakistan – en trakt som snart är obeboelig för människor. Naturskyddsföreningen kommer att berätta om ängsmark (viktigt för grundvatten) och om biosfärområdets hållbarhetsarbete, Folkan kommer att visa filmer med anknytning till dagens ämne, Lidköpings kommun skall berätta om renhållningsarbetet och dess förnyelse, samt för barnen visa en spritt ny sopbil, Ung i Lidköping har låtit unga komma med idéer och förslag till en liten idébank om miljöarbete, och den banken kommer att visas här.

Det är sålunda inte begränsat till den arrangerande gruppen att delta – utan alla.

 

10 kommentarer på “Gemensam satsning för att få saker att hända i miljöfrågan”

 1. Svea skriver:

  Lidköping är väl en av landets mönsterkommuner när det gäller låga utsläpp, återvinning och utmärkt miljötänk ? Ska vi ta ansvar för Pakistans miljöbovar också ? Känns väldigt långsökt

 2. Nisse skriver:

  Tank lite mindre Svea och lite mer Tellus så ska du se att perspektiven klarnar…

 3. Jörgen Larsson skriver:

  Frågan är när träden, som skulle vara en mjölkompensation för första Poweer Big Mest tagit vägen?
  Fanns det även en sådan kompensation med för PBM år 2?
  Finns miljöåtgärder som inte utförts och som skulle kunna ta bort skrämselpropaganda för just PBM.

 4. Pernilla skriver:

  Det står ingenstans i artikeln att vi ska ta ansvar för just Pakistan. Att agera för miljön gör man inte för ett specifikt land, det gör man för hela jordklotet. Jag gör det i högsta grad för min egen skull.

 5. E skriver:

  Ta bort hjulafton, powermeet så har man gjort ännu bättre för miljön! Men det lär ju inte hända…. för man måste ju ha det i Lidköping för att det skall hända något roligt i Lidköping.

 6. Watchingeye skriver:

  Skulle inte arrangörerna lite snällt kunna invitera Miljöpartiet, så dom kan förklara på ett pedagogisk vis vad som gör dom till ett miljöparti? Själva säger dom ju inget alls nu förtiden,så dom kan behöva ett handtag eller två….. Övriga partier kan ni nog skippa. Dom har säkert häcken full med PBMplanering o att hantera de överfulla bussarna i kommunen.

 7. RGR skriver:

  Svea: Det där är mest munväder från de styrande i den sk. ”mönsterkommunen”.
  Jag har betydligt högre förtroende för de unga miljöaktivister som översvämmar gatorna och skriver historia pga. etablisemangets och boomer-generationens vanskötsel av vår planet.

 8. Redaktören skriver:

  Det är fritt fram för partier och andra att anmäla att man vill delta. Kontakta Folkets Hus.
  /björn s

 9. Ove Nordström skriver:

  Hur mycket utsläpp av co2 ekvivalenter står all datoranvänding för? Serverhallar är ju energislukare av stora mått.

 10. Ove Nordström skriver:

  ”Debatten om bitcoin och elförbrukning tog fart i november 2017, när man räknat ut att produktionen av bitcoin krävde så mycket datakraft att det gav en elförbrukning på 22 TWh, lika mycket som elkonsumtionen i Irland. Och i mitten av 2018 ansågs elförbrukningen för bitcoin vara 42 TWh, som i Ungern eller Nya Zeeland. Klimatpåverkan beräknades till 20 miljoner ton CO2, ungefär hälften av det svenska CO2-utsläppet. Detta bara för att tillverka en virtuell valuta.” Källa DN.

Kommentarerna är stängda