Gå direkt till Nyheten (Vasaordens utflykt i Falbygden)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vasaordens utflykt i Falbygden

Publicerad söndag, 22 september 2019, 15:56 av - Inskickat material

Cirka 25medlemmar av logen Lidköping 636 Vasaorden av Amerika har nyligen varit på utflykt i Falbygden. Resan började vid Gudhems klosterruin. Där fick vi intressant information om cistercienserklostrets historia och klosterlivets olika aspekter.

Vi visades sedan runt i de delvis mäktiga klosterruinerna. Guidningen avslutades i Gudhems kyrka med en genomgång av dess historia mm. Intressanta var de många gravstenarna i golvet.

Nästa anhalt på rundresan var Åsle tå. Tå är en beteckning för en allmänning med egendomslösa. Denna plats omfattar en ganska komplett tå. Den utmärkte guiden Anders ledde oss initierat och humoristiskt genom tågatan på vars sidor ligger flera väl bevarade stugor. Det är ett missförstånd att tro att det endast var fattigfolket som höll till här. Många var skickliga hantverkare som smeder och skomakare. Andra arbetade vid den närbelägna torvmossen.

Efter lunchen fortsatte rundturen till Löfwings ateljé. Vi fick ta del av en dröm som tidigt uppstod i konstnärens liv, och som på ett imponerande sätt har förverkligats i de restaurerade och tillkomna byggnaderna. Här kunde vi strosa runt i behagligt tempo och avnjuta måleriet, oftast med djurmotiv. Konstnären verkar gilla vildsvin. Jag blev verkligen tagen av vildsvinsmålningen vid öppna spisen i ett av rummen i den gamla logen.