Gå direkt till Nyheten (Motion från Lidköping till Centersstämma:
Vill ha tydligare regler för organdonation)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 30 mars 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Motion från Lidköping till Centersstämma:
Vill ha tydligare regler för organdonation

Publicerad söndag, 22 september 2019, 21:17 av - Inskickat material

Andreas Bill (C) i pressmeddelande på söndagskvällen: Centerpartiet borde ställa sig bakom ett nytt system för organdonation

Med start på torsdag genomförs Centerpartiets partistämma i Karlstad. 800 motioner och 5 program ska debatteras och beslutas om av centerpartister från hela Sverige.

Andreas Bill – arkivbild. 

Andreas Bill från Lidköping är ett av ombuden från Skaraborg som kommer kämpa för sin motion om organdonation, där han föreslår att Centerpartiet ställer sig bakom ett införande av ett opt-out system. Det innebär att man är med i organdonationsregistret tills man aktivt väljer att gå ur. Partistyrelsen föreslår stämman att instämma i intentionerna men Andreas Bill och Skaraborg vill att partiet går ännu längre.

– Som förälder till en svårt hjärtsjuk dotter så ser jag stora brister i det system vi har idag. Enligt studier tillhör Sverige bland de mest positiva till organdonation ändå är det så få som anmäler sig till registret, förklarar Andreas Bill om varför han skrivit motionen.

Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) har i partistyrelsen reserverat sig till förmån för att bifalla motionen och Andreas ser positivt på chanserna för motionen att gå igenom på partistämman.

– Det är en väldigt viktig motion och med CUF:s stöd hoppas jag att stämman också inser det, säger Andreas Bill.

Från Lidköping deltar Andreas Bill på ett mandat för Skaraborgsdistriktet och Frida Nilsson för Centerpartiet Lidköping.