Gå direkt till Nyheten (Lidköping-Skara-Skövde växer tillsammans till betydande arbetsmarknadsregion)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 mars 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping-Skara-Skövde växer tillsammans till betydande arbetsmarknadsregion

Publicerad torsdag, 19 september 2019, 18:00 av Björn Smitterberg

Väg 49 har blivit ett långt stråk. I dag från Askersund till Lidköping. Nu samverkar Skövde, Skara och Lidköping i ett gemensamt arbetsmarknadsregion. Det blir Sveriges fjärde största.

Frågan är förstås vad ett arbetsmarknadsregion är för något?
I grunden är det en matematisk formel som bygger på hur många som pendlar till arbete mellan orterna. Skövde har varje dag 12.000 inpendlande personer, och 6.000 utpendlande.

2.000 kommer till Skövde från Lidköping och Skara varje dag. Inte minst genom en växande express-buss-trafik. Den väntas för övrigt bli ännu bättre för de tre kommunerna blir snart en gemensam biljettzon.

– Vi hör ihop genom arbetsmarknaden – och det har vi inget emot. Nu knyts vi ännu starkare ihop genom att riksväg 49 går genom Skövde och Skara till Skararondellen i Lidköping.

Katarina Jonsson, (M), Skövde, Ylva Pettersson, (M), Skara, och Jonas Sundström, (S), Lidköping, gillar samarbetet.

– Vi myser ju särskilt, säger Ylva Pettersson. Skara ligger mitt emellan de större städerna och det här bör göra det intressant med inflyttning till Skara.

– Det här ökar styrkan i hela Skaraborg, särskilt för vårt arbetsmarknadsregion, säger Katarina Jonsson.

På frågan hur många arbetsplatser det finns i det här nya området så passar de tre kommunalråden. Jonas Sundström är övertygad om att samarbete över kommungränserna gynnar alla. Och den här starten för de tre kommunerna kommer – är de övertygade om – att gynna främst de tre, men på sikt hela Skaraborg.

Kan det blir fler kommuner?

– Det beror på hur arbetspendlingen utvecklas, säger Katarina Jonsson. Men vi är självklart öppna för mer samarbete.

Riktigt klart är det ännu inte med arbetsmarknadsregionen – pendlingen behöver öka marginellt för att nå målsättningen. Men det anses vara så lite att nyheten presenterades i dag i Skara – vid riksväg 49 som nu får nya skyltar.

– Så småningom görs också korsningen mellan Brogårdsleden och 184:an om. Den ska göras om så det blir stopp-plikt för trafiken från Falköpingshållet i stället för som nu trafiken från Skara-Skövde.

Sveriges näst största arbetsmarknadsregion gäller Göteborgsområdet.