Gå direkt till Nyheten (Förälder kommenterar sparkrav på Musikskolan
– En investering och inte en kostnad)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förälder kommenterar sparkrav på Musikskolan
– En investering och inte en kostnad

Publicerad torsdag, 19 september 2019, 08:06 av Insändare

Per Hedlund, ordförande i föreningen Musikskolans vänner, skriver i en insänd artikel att Musikskolan inte bör ses som en kostnad utan en framtidsinvestering. Detta med anledning av sparkrav som beslutats av Barn- och skolnämndens politiker.

Kommentar till sparkraven på Musikskolan

Musikskolan i Lidköping är en viktig del i många av våra barns och ungdomars utveckling där de får utlopp för sin kreativitet, där de lär sig samverka i grupp och lägger en grund för en fritidssysselsättning, eller rentutav ett yrke, som de har glädje av i hela sitt liv.

Därför skall inte Musikskolans verksamhet ses som en kostnad, utan som en investering i våra barns och ungdomars välmående och personliga utveckling. Det är tyvärr inte möjligt att räkna hem vinsten inom ett budgetår, utan man måste ha ett mer långsiktigt perspektiv. För vissa barn och ungdomar är musiken och Musikskolan en plats där de får vara sig själva, där de är trygga. Sparar vi här så kan konsekvensen tyvärr bli att vi får fler individer som inte mår bra, något som inte kan mätas i pengar.

Lidköpings kommun säger sig satsa mot framtiden och för en växande kommun. Kulturutbudet, där Musikskolan är en av de betydande pusselbitarna, är en viktig del i den helhet som Lidköping som kommun behöver kunna erbjuda för att attrahera nya invånare. Att då lägga sparkrav på, samt även planera för ytterligare höjda avgifter för Musikskolans verksamhet, rimmar illa med denna målsättning.

Winston Churchill skall under andra världskriget ha fått frågan om att flytta pengar från kulturministeriet till krigsministeriet. Han svarade: ”Vad skall vi då försvara?”

Vi vill se en kommun som vågar satsa på Musikskolan, en kommun som vågar gå emot strömmen och vara annorlunda!

________________
Föräldraföreningen Musikskolans Vänner

Per Hedlund Ordförande

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Runa Strandroth
Gäst
9 oktober, 2019 05:32

Instämmer helt i det du skriver. Detta är positivt motverkar psykisk ohälsa ensamhet elever som inte har fysisk funktion för idrott-sport eller intresse men har musikalisk intresse kan få musik som sin sport och utveckla sin musikaliska begåvning i musikskolan, spela i grupp får kompisar I fin kompisanda. Detta är förebyggande psykisk ohälsa och ointresse arbetslöshet. Det finns många elever genom åren som fortsatt på den musikaliska banan och gått ganska högt till kyrkomusiker musiklärare och yrkesmusiker i övrigt. erfaren mor. Fortsätt med musikskolan det är väl använda pengar.