Gå direkt till Nyheten (Majåkerskyrkans kör övade i Ljungskile)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Majåkerskyrkans kör övade i Ljungskile

Publicerad måndag, 16 september 2019, 07:14 av Redaktionen

Gestaltning,  inlevelse , scennärvaro och bra publikkontakt är något som flertalet körer tränar på. Den gångna helgen var Majåkerskyrkans kör på folkhögskolan i  Ljungskile och fick lektioner på bland annat detta tema av sångpedagogen Margareta Magnusson från Karlstad.

Det var inte första gången kören fick hjälp av en sångpedagog och det blir säkert fler tillfällen framöver. Margareta Magnusson ger tips och goda råd till såväl körer som skolelever. Hon har  seminarier på skolor på temat interpretation som innebär en djupare tolkning av upphovspersonens syfte  med sitt verk. För kören innebar det att fundera på vad orden kan betyda i en sång.

– Det händer något med vårt framförande om vi tänker till vad ”vi” vill säga med sången och hur det ska framföras. Det ger mig mycket energi att få hålla på med träning av körer. Det är viktigt att lusten och glädjen i sången finns kvar även efter tolkningarna, menar Margareta Magnusson.

Hon har stark inlevelse i sitt kroppsspråk när hon försöker få eleverna att slappna av både fysiskt och mentalt, men utan att förlora sin energi eller sluddra. Det låter som en motsägelse att vara totalt avslappnad i käken och ändå få ut sin sång med en klar och stark stämma.

Majåkerskören övar närmast för ett framträdande i norra Härene kyrka i oktober.  Körens medlemmar hade definitivt roliga sångpass med Margareta Magnusson och sin ordinarie körledare Inger Brezelius.

__________
– Eva Blomqvist