Gå direkt till Nyheten (Invigning vid Ekestubben – i solljus
Ny spänning för 150 miljoner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 28 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Invigning vid Ekestubben – i solljus
Ny spänning för 150 miljoner

Publicerad torsdag, 12 september 2019, 13:49 av Björn Smitterberg

En lysande invigning av den nya elstationen vid Ekestubben, det skulle vara ett rubrikvänligt skämt.
Men invigningen skedde i helt naturligt dagsljus – ibland även lite solsken.
Kanske är det ett av Lidköpings allra mest påkostade hus som invigdes

Byggnaden är inte särskilt ansenlig. Men den har kostat 120 miljoner kronor. Och den är grunden för elförsörjningen i Lidköping. På ena sidan finns Vattenfalls 130 kilovolts-nät, på den andra distribuerar Lidköpings elnät vidare med 40 kilovolt – som senare på andra platser transformerar ner det till lämpliga spänningar.

Lars-Göran Färdigh har hållit i trådarna i den arbetsgrupp som skapat stationen. Han fick klippa bandet tillsammans med Jan-Erik Skoglund, chef för Lidköping Elnät.

Många i arbetsgruppen, med arbetskamrater och involverade företag, berömda Lars-Göran Färdigh. Men det var inte något som Lars-Göran Färdigh tog åt sig.
– Vi har haft en bra arbetsordning, alla har varit innovativa och även om inte allt kunnat genomföras så har det varit ett trevligt uppdrag.

I dag bjöd Teknisk Service hela personalstyrkan, grannar och politiker till bords i plockmat i tält. Lidköpingsnytt har inga planer på att publicera bilder från själva anläggningen. Den är hemlig! Den har tjocka väggar för att motstå händelser på utsidan.

Med kabeldragning har projekt Ekestubben kostat knappt 150 miljoner kronor. Kablarna kostade 30. Lidköpings politiker gav klartecken i december 2015. Då var budgeten lite lägre, men under tidens gång har det visat sig vara bra att utöka investeringen lite. Och på sikt kan den komma att behöva stärkas lite mer då Kartåsen blivit ett område som kräver alltmer ström.

Linda Lundström är förvaltningschef för Teknisk Service där Lidköping Elnät är en del, Vatten, avlopp och allt som hör till det är en enhet och Bredband en tredje enhet. Gemensamt för enheterna är att de tar betalt för sin drift och sina tjänster via taxor – inte skattemedel. Man skulle kunna tro att det är en förvaltning med bara män – men så är det inte. Kvinnor i administration och stabsfunktioner har ledande uppgifter.
– Jag önskar jag kunde ta in fler kvinnor, särskilt kvinnor som vill jobba ute på fältet. Men det är svårt.

Linda Lundströms nästa stora projekt som också inletts är avloppsreningsverket, som enligt planerna ska bli granne med elstationen. Men det är inte klart när tillstånden kan komma – det kan dröja till 2021.

En särskild detalj är att elstationen kallas för Ekestubben, medan avloppsreningsverket hundra meter bort heter Ängen.

Det är inte så ofta som Lidköping Elnät gör investeringar i elstationer av detta slag. Den förra som finns i Gamla staden byggdes 1906 och moderniserades 1930. Nu släcks lamporna i den byggnaden.

– Om vi ser till det mönstret kommer inte många av oss som är här i dag att få uppleva en sådan här invigning, sa kommunalrådet Jonas Sundström (S), här vid buffén tillsammans med ordföranden i Teknisk Servicenämnd, Karl Wiktorsson. Lars-Göran Färdigh har redan hämtat sin ranson på tallrik.