Gå direkt till Nyheten (Höstrundan – lugnare och mindre än Vårrundan.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Höstrundan – lugnare och mindre än Vårrundan.

Publicerad lördag, 07 september 2019, 18:01 av Tore Sahlström

Denna helg är det andra året som Kinnekulles höstrunda arrangeras av föreningen Mötesplats Kinnekulle.
Den tidigare Returrundan som har anordnas sedan 2013 döptes i fjol om till Höstrundan för att bredda konceptet. Samtidigt vill man tydliggöra att arrangemanget är ett systerevent till Vårrundan.

Höstrundan har blivit en liten avslutning på sommarsäsongen på Kullen. Maj månads Vårrunda brukar det blommande berget vara oerhört vackert men även höstens Kinnekulleskrud kan vara lika ögonskönt med dess alla olika naturkulörer.

Under Höstrundan är 36 aktörer i gång med att visa upp sina lokala produkter som matvaror, konst och skördemat mm. Det är 50 aktörer färre än Vårrundan i maj. I fjol lockade rundan 5-6.000 besökare. Att antalet aktörer är mindre på hösten ser inte arrangörerna som en nackdel. Det blir lugnare och besökarna tar lite mer tid på sig när man stannar till för att titta och lyssna.

Mats Nehlin Källby stod på skördemarknaden och, sålde sin egen producerade jungfruolja.

Husaby Hembygdsförening arrangerade i samband med Höstrundan en lokal skördemarknad. Här hittade vi olivoljeförsäljaren Mats Nehlin från Källby som sålde kallpressad jungfruolja av ekologiskt skördade oliver från den lilla familjeodlingen i sydvästra Grekland. Från deras hundra olivträd kan man vid lyckad skörd utvinna 600 liter olivolja.

Johan Hedström Vättlösa sålde nyupptaget från sin trädgård.

På skördemarknaden fanns det allehanda nyupptagna grönsaker till försäljning och en av försäljarna var Johan Hedström Vättlösa som hade en god ruljangs på sina färggranna trädgårdsprodukter.

Sjuårige Ville Palmblad lär sig spika ihop en holk med instruktioner från Martin Bolms.

På marknaden hittade vi Martin Bolms som har många års erfarenhet av fåglar och deras förehavanden. Han har för en tid sedan en egen tillverkning av fågelholkar med namnet Holkfabriken. Martin driver även en Holkskola för barn och Lidköpingsnytt fick vara med när den sjuårige Ville Palmblad fick en lektion med att spika ihop en fågelboning tillsammans med holkläraren Bolms.

Skribenten som levde sina femton första år på det blommande berget har nu sett att flera dåvarande byggnader har omvandlas till ateljéer till kreativa konstnärer av skilda slag.

Vacker skapelse av Ann Lönn som ingår i serien Livstecken.

En sådan är glasstudion Al Vitro i Västerplana. Här håller glaskonstnärinnan Ann Lönn till.

På min tid på Kullen hade Bertil Gustafsson sin bil- och traktorverkstad här.

Glaskonstnären Ann Lönn i sin ateljé Al Vitro.

Ann har varit glaskonstnär sedan 1994. Hon har gått Orrefors Glasskola och påbörjade sitt företag 1996. Ann arbetar med tekniken som heter ”Slumping Fusing” där glas smältes ihop och formas till bruks och konstföremål. Råmaterialet är vanligt planglas (fönsterglas). Glaset formas efter underlaget som kan bestå av gips, järn eller stengods.

Hans-Jörgen Lindquist med ett arbete i keramik verkstan.

Vid Trolmen har en annan byggnad blivit en ateljé där, keramikerna Pia Törnell och Hans-Jörgen Lindquist har sin bostad och arbetsplats. I denna byggnad låg fram till 1974 Claessons Lanthandel. I parets keramikverkstad har de gamla lådorna och, hyllorna från den gamla lanthandeln blivit bra förvaringsplatser.

Pia Törnell i sin ateljé Studie K i Hökastan.

Pia Törnell är en av de mest intressanta nutida svenska keramiker. Pia och hennes make Hans-Jörgen Lindquist driver tillsammans Studie K (K=Kinnekulle) vid Kinnekulles västra  sluttning. Den lilla byn här kallas i folkmun Hökastan. Här i Hökastan utvecklar och säljer de keramiska produkter. Pia var mellan 1994-2005 heltidsanställd formgivare på Rörstrand och Hans-Jörgen jobbade tidigare hos Stålhane på Designhuset.

Pia Törnell vid sina berömda ljusstakar.

Sedan en tid tillbaka har de båda nu bildat Studie K och, håller även på med att, renovera den gamla anrika lanthandeln.

Höstrundan pågår även under söndagen.