Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Musslor?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Musslor?

Publicerad fredag, 06 september 2019, 11:30 av Björn Smitterberg

Kommunen kanske blir som en mussla. Nej, så illa är det väl inte?

En ny policy för informationssäkerhet är på väg att antas av Lidköping och fem andra kommuner i västra Skaraborg. Om kommunfullmäktige antar den policyn blir det kommunen själv som avgör om, för vilka och när information ska ges. Den är säkert bra – men den saknar hinder för missbruk. Vilken tjänsteman som helst kan stoppa information genom att bara hänvisa till policyn. Journalister vet hur man överklagar – men allmänheten?

I förslaget till detta förslag finns tre inledande riktlinjer. En av dessa är:
– Tillgänglighet: att informationen är åtkomlig i rätt tid och användbar av behörig.

Den meningen låter bra om den inte kopplas ihop med första stycket i policyn:
– Information är en av kommunens viktigaste tillgångar och en väsentlig förutsättning för att kunna bedriva verksamheten. Kommunens informationstillgångar måste därför behandlas och skyddas på ett tillfredsställande sätt.

Helt klart är att policyn främst inriktar sig på att uppdatera gamla riktlinjer. Det handlar mycket om datasäkerhet – men inte på något ställe står de om begränsningar som ger medborgare rätt till information.

– Vem bestämmer när det är rätt tid för att ge information, vem bestämmer vilka som är behöriga? I policyn hänvisas bl a till så många lagar och regler att det för en person i praktiken blir omöjligt att klaga över att inte ha fått relevant information. Slutsatsen kan bli att kommunen man bor i blir som en mussla.

Det finns behov av ett varningens finger här. Vad är viktigast – vetgiriga invånare eller tyst ”skyddsverksamhet”?

Låt redaktören få påpeka – det finns inga misstankar mot någon person eller grupp av personer vid kommunerna, men policyn är inte skriven så den inte kan missbrukas. Tänk om denna policy börjar missbrukas… Då kan kommunerna bli som musslor.

Ett annat ”viktigt” problem vid kommunen upptäckte redaktören på onsdagen. Det saknas nämligen bubblor i vattnet. I entréhallen bjuder Lidköping på gott vatten. Man kan välja på vanligt kallt vatten eller samma sorts vatten men med kolsyrebubblor. Redaktören tycker att allt drickbart som bubblar innebär fest och väljer därför det bubblande vattnet. Men nu är det slut på bubblorna, redaktören testade även på torsdagen med samma stilla vatten som resultat. Är det besparing månne?
Skämtsamt påpekades felet under en pressträff med kommunstyrelsen – som omedelbart och med skratt överlämnade ärendet till kommundirektören.

En lustig påminnelse fann redaktören på onsdagen också i ett av de kommunala sammanträdesrummen. Ett av rummen där de avgörande besluten fattas; Handelsboden kallas rummet och ligger i Lidbeckska huset. Här är möblerat så säkert 20 personer kan sammanträda.
På ett bord låg en handskriven lapp med ett meddelande till de som sammanträtt: Lämna möblerna kvar.
Vadnudå, brukar någon ta med sig möblerna när beslutsprocesserna och debattglöden svalnat?

En rubrik kanske – denna gång citeras ett TT-telegram: Träd föll över man – omkom.

God helg