Gå direkt till Nyheten (70 miljoner för att gynna pollinerande insekter)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

70 miljoner för att gynna pollinerande insekter

Publicerad fredag, 06 september 2019, 10:49 av Redaktionen


Pollinering är en mycket viktig ekosystemtjänst som bland annat bidrar till produktion av livsmedel. Regeringen föreslår, enligt ett pressmeddelande i dag,  totalt 70 miljoner kronor per år 2020-2022 för åtgärder som ska gynna pollinerande insekter i budgetpropositionen för 2020. Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Pollinering är en mycket viktig ekosystemtjänst – en tjänst som både honungsbin och organismer i naturen utför och som vi människor är absolut beroende av. Därför föreslår regeringen ett åtgärdspaket under tre år för pollinerande insekter i budgetpropositionen för 2020.

– Omkring en tredjedel av den mat vi äter i världen är beroende av pollinerande insekter. Många av dessa arter klassas idag som hotade i Sverige. I ljuset av detta är det regeringens ansvar att vidta kraftfulla åtgärder. Därför går vi nu fram med ett åtgärdspaket för pollinerande insekter i budgetpropositionen 2020, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

För att säkra pollineringen av växter behöver samhället mer kunskap om statusen på, och betydelsen av, pollinerande insekter. Många aktörer i samhället kan bidra för att säkra de pollinerande insekternas överlevnad

Åtgärdspaketet består dels av att stärka arbetet med pollinerande insekter i miljöövervakning med 20 miljoner kronor. Dels stärks anslaget Åtgärder för värdefull natur med 50 miljoner kronor för det arbete som Naturvårdsverket gör, i samarbete med andra myndigheter och organisationer, för att gynna pollinerande insekter.

En kommentar på “70 miljoner för att gynna pollinerande insekter”

  1. Robert skriver:

    Om bara Lidköpings kommun kunde haka på trenden och anlägga mer ängsmark i staden. Vinsten är stor då man förutom en ökning av pollinerande insekter, slipper klippa gräsytor som ändå inte används. Se t ex ute på Majåker och Ljunghed där enorma ytor gräsmatta klipps helt i onödan och där man med fördel kunde anlägga blomsterängar istället.

Kommentarerna är stängda