Gå direkt till Nyheten (Fler än 75.000 besökare på Spiken i sommar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fler än 75.000 besökare på Spiken i sommar

Publicerad torsdag, 05 september 2019, 11:33 av Björn Smitterberg

Turistsäsongen är inte slut, men redan börjar det komma siffror på besöksantal. Och det med elektronikens hjälp.
– Vi har tillsammans med vår IT-entreprenör börjat utveckla system för att få bättre överblick över turismen, säger Anna Ohlin-Ek, VD i Destination Läckö Kinnekulle och just nu även i Rörstrands Museum.

Så kallad wifi, som håller mobiltelefoner anknutna till bl a internet, används. Den som burit en telefon med wifi-anslutning påkopplad har alltså räknats.

– Det kräver en särskild programvara som vi skall få ut mer av så småningom, säger Anna Ohlin-Ek och berättar om de resultat man fått hittills (juni, juli och augusti):

Rörstrands Museum 40.000 besökare
Spiken 75.000 besökare
Falkängen 40.000 besökare.

– Vi vet inte mer. Vi har ingen loggning eller möjlighet att följa upp det här. På sikt skulle det förstås vara intressant att veta hur besökarna rör sig över hela vårt verksamhetsområde, men det går inte nu – inte än i alla fall.

Det har dock kunnat konstateras att flera har varit i alla områden.

Fyra områden i Lidköping har också wifi där mätningar kan göras men här är uppgifterna på testnivå. Det gäller Stadsträdgården, Solbryggan, Resecentrum och Nya Stadens torg.

– Här mäts antalet besök inom 50 meters radie.

Anna Ohlin Ek är egentligen inte intresserad av siffrorna just nu – utan först när det kommer flera siffror från flera år. Hon vill veta hur det är med förändringar i strömmarna.

– Ett exempel på svårighet är ju Rörstrands Museum. I det huset rör sig mängder med människor till och från butiker och till arbetsplatser ovanpå. Här finns ett filter i räkneverket. Dels räknas bara besökare som kommer in genom dörrar/öppningar in i själva museet. Och den som kommer flera gånger – exempelvis till jobbet – filtreras också bort.

Av de här mätningarna enskilt får man alltså inte ut så mycket. Men efter hand kommer det in uppgifter från Destinationsbolagets medlemmar. Exempelvis kan då besöksantalet vid Läckö slott, naturum och andra sevärdheter jämföras med räkningarna vid Spiken.

Av stort värde är 300 intervjuer som gjorts med turister på Spiken, Falkängen och museet. Dessa visar bl a att destinationen har många intressanta mål.

– Nästan 40 procent av besökarna är på platsen för första gången vid intervjutillfället. Var fjärde, cirka, besöker alla tre platser vi intervjuat på.

Så många som drygt 40 av de intervjuade övernattar i Lidköping/Götene mer än 7 dagar.

På frågan om vad som fått turisterna att göra besöket just nu sägs att det kommit i samband med andra besök i Skaraborg – Göta kanal, Sommarland och så vidare.

Allt det här får analyseras vidare i höst och vinter. Tydligt är i alla fall att de utländska turisterna ökat – och fortsätter komma nu i september.

– Vi får ju ingen sammanställning förrän i oktober, men vi vill förstås ha bättre siffror och mera lokalt, säger Anna Ohlin Ek.

Många använder sin mobiltelefon för att ställa frågor via så kallad chatt, och det är cirka fem per dag. Men 2.600 har i sommar skaffat den app till mobiler som skapats för information till besökare.

Just nu är det faktiskt ovanligt mörka utsikter från Destinationsbolaget och Turistbyrån – fönster har täckts över för att de undre delarna av Rådhuset ska underhållas.