Gå direkt till Nyheten (Allt hårdare sparkrav på grundskolorna)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 18 september 2019
 1. Dagens namn:
 2. Orvar
 3. I morgon:
 4. Fredrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Allt hårdare sparkrav på grundskolorna

Publicerad torsdag, 05 september 2019, 16:32 av Björn Smitterberg

Det kan bli upp till 20 miljoner kronor per år som måste sparas inom för- och grundskolorna nästa år. Någon siffra finns inte, men Barn- och Skolnämndens politiker beslutade i dag om att utgifterna på icke lagstadgade verksamheter ska minska med över 11 miljoner kronor per år

Det är ett besvärligt läge intygade de båda politiker, Marie Melazni (s) och Per-Gunnar Lindahl (m) som deltog vid presskonferensen efter mötet.

– Vi började spara för ett par år sedan och så har det fortsatt, säger förvaltningschefen Gunilla Kindberg. I år har vi ett besparingsbeting som ökades på av kommunfullmäktige så sent som i juni. Och ännu vet vi inte hur det går med statsbidraget.

Det här betyder att man nu aviserar en sänkning av det så kallades chablonbeloppet per grundskoleelev med 1,7 procent – vilket är över 840 kronor per elev. Snittschablonen är på 51.000 kronor per elev och skolår.

Det är alltså inte kvaliteten som politikerna nu drar in på – utan man väljer att gå på sådant som lagen inte kräver. Exempelvis får Musikskolan såväl en neddragning som att manaviserar en höjning av avgifterna för eleverna. Barn- och Elevhälsan får dra ner på verksamheter som utförs utanför lagens krav. Öppna förskolan drabbas också. Det är några exempel.

– Men vilitar på vårpersonal – den kommer att arbeeta hårt och med hög kvalitet trots de här återkommande besparinarna, sa Mario Melani.

6 kommentarer på “Allt hårdare sparkrav på grundskolorna”

 1. Trött lärare skriver:

  Kommer tusan inte bli nån kvalitet när lärarna behöver slita ännu hårdare. Tufft som det är redan idag med elever som utmanar. Önskar att politikerna kunde åka ut till skolorna och besöka vår vardag för att inse att om man ska spara nånstans så inte tusan är det på barn & skola… Tänk om vår kommun kunde gå mot strömmen och istället öka vår budget. DÅ skulle vi kunna ge alla barn den kvalitet som de är värda.

 2. Anette Abrahamsson skriver:

  Det tror sjutton att de litar på sin personal, som redan går på knäna, slår knut på sig själva, jobbar extra, fast de redan jobbar heltid, jobbar för två när det inte finns vikarier, håller humöret och kvaliten uppe utåt, men vem tar hand om dem när de kraschar?

 3. Watchingeye skriver:

  Trenden håller i sig. Besparande sker som alltid på bekostnad av barn, äldre och sjuka. Tyvärr finns vare sig vilja eller kurage att bryta denna trend i kommunen. Slopandet av värnskatten är ett tecken på vad som sker både nationellt och lokalt. Så ser den nya tidsandan ut. Melani och kompani har tappat sin forna värdegrund helt, sorgligt nog.

 4. RGR skriver:

  Sådant här skadar förtroendet för samhället och politiken.

 5. Snart fd pedagog skriver:

  Var i Töreboda i veckan på Kickoff på Guldgruvan och pedagogerna där tyckte att Lidköping satsade på förskolan….tror inte det var detta de menade då. Är så trött på att det inte kommer någon satsning på förskolan som ger fler händer på mindre antal barn. Barnen går långa dagar och vi får inga mer pedagoger för det. Vi ska följa läroplanen som är skriven för grupper som inte är så stora. Vi ska dokumentera, ha utvecklingssamtal, föräldramöten och gå på möten och för det har vi 2h/veckan i planeringar. Tror ni vi hinner nu? Nej! Dags att finns någon annan sysselsättning….

 6. Anon Nym skriver:

  Ja, men man har råd att lägga miljoner på att leta efter folk som sitter hemma i sina lägenheter och röker. Det är viktigare att dom slutar med det än att barnen i framtiden mår bra och är smarta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *