Gå direkt till Nyheten (Platåbergen i focus i ny bildtävling)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Platåbergen i focus i ny bildtävling

Publicerad tisdag, 03 september 2019, 09:53 av Redaktionen

Platåbergens Geopark bjuder tillsammans med Naturskyddsföreningen Skaraborg in till en fototävling för att tolka platåbergslandskapet i Västergötland.
(Bild: Österplana kyrka – Lidköpingsnytts arkiv.)

– Många av våra naturpärlor är knutna till vårt unika platåbergslandskap och har stor betydelse för både flora och fauna. Vi känner stort ansvar för de här miljöerna och vill därför gärna samarbeta runt en fototävling, säger Jan Lindholm på Naturskyddsföreningen Skaraborg.

Höst  i brotten vid Österplana hed. Foto Lidköpingsnytts arkiv

Fototävlingen börjar i september och pågår fram till maj 2020. Bilderna ska beskriva ett av geoparkens fyra berättarteman:
– Ett stycke jordhistoria,
– Jorden ger liv,
– Stenen som levebrödoch
– Bergen lever.

– Vi utser tre stycken vinnare tvärs över temana och även en vinnare i varje tema, berättar Anna Bergengren, projektledare för Platåbergens Geopark. Den som vill delta kan läsa mer om tävlingen och hitta exempel på platser att besöka på vår hemsida.

Första pris i tävlingen är en heldag för fyra personer på Halle- och Hunneberg tillsammans med Äventyr och Trail. Övriga priser är bland annat vandring på Billingen med Älska Billingen och besök i Lugnås Qvarnstensgruva.

Med i juryn är Naturskyddsföreningen, Platåbergens Geopark, geologen Torbjörn Persson, Elinor Karlsson från Falbygdens museum samt fotografen Torleif Halvorsen.

Platåbergens Geopark ska i höst skicka in en ansökan till Unesco om att få status som Sveriges första globala geopark.

– En del av en geoparks uppgift är att få människor att uppmärksamma och engagera sig i sitt landskap och vi tror att fotografering kan vara ett roligt och annorlunda sätt att upptäcka de fantastiska natur- och kulturmiljöer vi har runt oss, säger Anna Bergengren.
_______________
Pressmeddelande