Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Om vägar som bär till Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Om vägar som bär till Lidköping

Publicerad fredag, 30 augusti 2019, 11:58 av Björn Smitterberg

Det har uppstått proteströrelser mot att trafikanter kör Gamla Götenevägen till Skararondellen i stället för nya 44:an. Kan det bero på stress?

Trafikrytmen är lugnare på Gamla Götenevägen än på nya 44:an. Den nya vägen är som ett slags raksträcka på tävlingsbana för många. Andra vill inte utsättas för det. Även vägen in där 44:an och 184 möts inför Skararondellen har blivit fartsträcka för många.

Men ett skäl till att flera som inte är hemmahörande i trakten kör ”gamla” vägen är att de använder GPS-kartor. Det är minsann långt från alla sådana navigationsutrustningar som har den nya väg 44 med. Flera, inte minst tunga fordonsförare, vet alltså inte om den nya vägen än. Även om skyltningen säger en sak så känns det säkrare att ta gamla vägen.

Och det stör förstås i Filsbäck och Truve.

Den nya vägen är jämn och fin. Det är bra för en av redaktörens bekanta som har en sprillans ny bil – nu ska vi inte gå in på vilket märke men den är byggd på en halva på andra sidan jordklotet, en miljövänlig bil som transporterats på ett ganska smutsigt sätt till Sverige. Problemet med den bilen är att när föraren kör i ett gupp öppnas ofta en av bakdörrarna. Vid höga hastigheter gör det inte så mycket akut, men när farten är lägre och vid inbromsningar så trycks dörren upp helt av ett fjädersystem. Bilen har lämnats på verkstad och felet rättades till. Men inte bättre än att den andra bakdörren börjat öppna sig. Inte lika ofta, men ändå. Bl a hände det häromdagen mitt utanför Polishuset på Mellbygatan – ja, där är lite guppigt sedan en tid.

Egentligen är det svårt att förstå varför det ska ta så lång tid att rätta till gator och vägar efter grävjobb. En del håligheter och provisorier får vara i flera månader, över semestrar och allt. Om man nu planerar ett grävjobb kan man väl planera återställandet också? Eller ligger det i olika almanackor?

Under årens lopp som reporter – och det är ju tyvärr ganska många sådana år numer – har det producerats flera artiklar om problem med vägar och gator. Bl a i en stad där ambulanser inte kunde köras vanliga vägen till sjukhuset med patienter som hade brutna ben i kroppen – ambulansen klarade inte håligheterna utan att det blev smärtor. På en annan plats, en mindre väg, döptes vägen om till lösgomsvägen för att en bonde som körde traktor längs vägen tappade sina tänder när guppade fram.

Och så detta med rubrikgrodor (redaktören fortsätter undvika sina egna):
– Dieseltjuvar slog till mot sovande lastbil.
Stod att läsa i en Skånetidning häromåret.

God helg. 

2 kommentarer på “Hört på stan: Om vägar som bär till Lidköping”

  1. Inge Sjöstedt skriver:

    Visst är den nya vägen jämn och fin men om jag inte har bråttom så väljer jag gärna gamla Götene vägen.En lugn resa med vacker natur. Tycker dock att det är mycket märkligt med en hastighetsbegränsning på 60 km till Klövet.

  2. Ove Nordström skriver:

    Förstår inte varför man inte förbjuder tung genomfartstrafik på gamla vägen genom Filsbäck? Det är väl kommunens väg nu så beslutet är ju lokalt.

Kommentarerna är stängda