Gå direkt till Nyheten (Nu har rivningen startat på Lasarettsområdet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu har rivningen startat på Lasarettsområdet

Publicerad torsdag, 29 augusti 2019, 14:26 av Tore Sahlström

På torsdagen påbörjades rivningen av sex garage och, sedan vidare med den stora huvudbyggnaden som, är granne med portvaktstugan på det nordvästra sjukhusområdet. Ett rivningsbeslut som har upprört många Lidköpingsbor. Regionens fastighetsbolag (Västfastigheter) ska anlägga fler parkeringsplaster på området och, därför ska denna byggnad med tillhörande sex garage jämnas med marken.

Det var 1938 som fastigheten i tegel med tre plan byggdes och, var i början läkarbostäder. Förmodligen tidsenliga vackra lägenheter i olika storlekar med öppen spis i några våningar.  En hiss i mittengången fanns också.


Så här såg det ut – fram till i dag.

De sista verksamheterna i byggnaden var på plan 1 Hälsan och Arbetslivet och, plan 2 Hörsel och Dövverksamheten samt i plan 3 låg Barnpsykavdelningen.

Några andra enheter som funnits i huset under åren har varit Primärvårskansliet och Mödravården samt förmodligen några till. År 2004 kallade man byggnaden för Personalens Hus. Tanken var att det skulle vara en mötesplats för friskvårdsaktiviteter för personalen.


Här slängs inredningen ut innan den stora rivningen påbörjas.

Enligt uppgifter skulle första våningen vara mögelskadad redan på 1980-talet. Det sanerades men resultatet blev tydligen inte bra. Kommunen ville köpa fastigheten men Västfastigheter sade nej och nu rivs husen till gagn för parkeringsplatser.

När det gäller allt som berör Lidköpings lasaretts så väcks det känslor bland Lidköpingsborna.
En äldre gentleman på cykel som ville vara anonym som stod och beskådade rivningen fällde följande kommentar till Lidköpingsnytt:
– Är detta första tecknet på en nedmontering av vårt kära lasarett?

Nu är i alla fall snart hus 1 samt garagen ett minne blott på lasarettsområdet.


Snart jämnas huvudbyggnaden till marken.