Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: I demonstrationens spår…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: I demonstrationens spår…

Publicerad fredag, 23 augusti 2019, 11:45 av Björn Smitterberg

Bevara, utveckla och stärka välfärden.
Det är ledord i valrörelserna. Hur ska det gå till? När allt talar för Lidköpings sjukhus – utom Skövde.

Skol- vård – omsorg. Vi hör orden i varje valrörelse. Men ingen talar om de försämringar som krävs för att klara den nivå som finns i dag. Vissa kommuner har lättare än andra, vissa regioner klarar sjukvården bättre än andra. Men grundfrågan kvarstår: Hur ska det betalas? Vad kan man göra besparingar på?

Effektiviseringar är omskrivningen på besparing. det låter bättre men är i stor utsträckning samma sak. I Lidköping finns procentmål som gäller för alla verksamheter.

Ett parti, Vänstern, är tydlig i problematiken. Här finns två lösningar: Besparingar men även skattehöjningar för att klara det grundläggande utan att dra ner på något. Inte minst personal vill partiet ha kvar.

Andra partier är mer oklara. Det beror på att det som varit en målsättning i en valrörelse kan bli förändrat när det blir tal om samarbeten med andra partier.

Andelen äldre äldre ökar nu i en takt som aldrig förr. I 30 år har det varit varningsflagg för ökade kostnader för omsorg och vård. Men pengar från staten skjuts ofta bara till för projekt och inte till den grundläggande vården. Miljarder puttas in i skola, vård och omsorg –  till vissa projekt.

Kvar står verksamheternas ledare och politiker som ska besluta om enskilda verksamheter på lokal och regional nivå. Sjukvården exempelvis. Vad ska en politiker göra som inte har pengar så det räcker? Ska en besparing ske i Skövde i stället för i Lidköping? Är det mindre eller mer kännbart? Redaktörens uppfattning är att här ser politikerna pragmatiskt på ekonomin. Det måste finnas en plan A (att skaffa mer pengar) och en plan B (att spara). I plan A är det en näranog omöjlig uppgift att få fram pengar mer än till rena räddningsinsatser, och ofta är det bara ekonomin som räddas. Bara plan B har politikerna på en viss nivå möjlighet att påverka i praktiken.

När det gäller omsorg och skola är det kommunala frågor, men lider i princip av samma problem. Lidköping satsar hårt på omsorgen och satsningen på skolor är uppenbar. Men hur mår verksamheterna? En tredjedel av kommunens budget hamnar i skolor och omsorg. Lidköping lånar alltmer pengar, lånen är nu betydligt högre än det så kallade Gullspångskapitalet som är en slags guldreserv, nedgrävd och onåbar.

Vem vill diskutera den ekonomiska utvecklingen för lång sikt, mer 5, 10 år framåt och försöka se konsekvenserna? Vem gör en konsekvensbeskrivning? Demonstrationer och facebookgrupper visar frustrationen.

Alltså: Vi ställer krav på hur vi vill ha det, och det är en fråga om trygghet. Men hur många gånger demonstrerar vi för att få höjd skatt?

Sedan kan man fråga sig: När kommer en läsbar budget för Skaraborgs sjukhus invånarna till del? När kommer en läsbar budget för hela regionen invånarna till del? Hur mycket prutar regionen på trafiklösningar för att få ekonomin att gå ihop?

Det blev ett lite argsint kåseri i dag.

Lite lustfyllt kanske med en rubrik som blivit fel. Denna gång från Sveriges radios nyhetssida på nätet:
– Stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Hörby på grund av försenat barnarbete.

Trevlig helg

En kommentar på “Hört på stan: I demonstrationens spår…”

  1. Leif skriver:

    Politiker är populister gör gärna saker som det blir röster av att sedan kommunen är en dålig arbetsgivare pressar anställda till bristningsgränsen klarar de det så sparar vi lite till det gör mig ont alla de pengar jag skänkt bort i skatt till ingen nytta i 52 år gör om och gör rätt börja och rannsaka er själva

Kommentarerna är stängda