Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sjukhuset är livsviktigt)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 07 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sjukhuset är livsviktigt

Publicerad fredag, 23 augusti 2019, 09:48 av Insändare

Två i Lidköping ledande Centerpolitiker skriver att det inte går att sitta tyst – det krävs en ordentlig plan med analyser av risker och konsekvenser för hela regionen.

Vårt sjukhus är livsviktigt – ur flera aspekter.

Vi har de senaste veckorna fått läsa flera olika inspel i debatten kring det utredningsförslag som ligger för regionens politiker i SkAS. Medlemmar, väljare och invånare har hört av sig till oss i Centerpartiet Lidköping och undrat, frågat och krävt svar på hur vi ställer oss till att man planerar framtiden för sjukhuset i Lidköping. Vad vi har här i Lidköping är ett sjukhus som även i svårrekryterade tider klarar sig väl och visar upp goda siffror både i rankingar och hos läkarstudenter som är ute och gör tjänst.

Som brukligt i politiska organisationer har vi lokalt samlat våra medlemmar för dialog och låtit den demokratiska processen ha sin gång. Det mötet är nu genomfört och vi är alla eniga att Centerpartiet i Lidköping inte kommer att kunna sitta tysta. Vi efterfrågar en ordentlig plan med konkreta risk- och konsekvensanalyser för en sammantagen plan av vår sjukvård i hela regionen.

Vi är alla väl medvetna om att vi lever i en tid då effektiviseringar måste göras för att klara välfärden och det är med en stor respekt vi ser att våra kollegor i regionen gör sitt yttersta för att komma fram med kloka och välgenomtänkta förslag. Men som ett måste i dessa åtgärder behöver besluten fattas närmre de som jobbar i verksamheterna på sjukhusen och då krävs en god dialog.

Lidköpings och andra kommuner runt om i Skaraborg är under tillväxt med en snabb befolkningsökning och då krävs det hälso- och sjukvård som motsvarar behovet.

Vi i Centerpartiet jobbar för att beslut skall fattas så nära människan som möjligt. Vi kallar det närodlad politik. Närodlad politik innebär närhet till beslut och om människors möjlighet att påverka sin egen vardag.

Nu behövs det mer information, dialog och kommunikation. Det behövs också en mycket tydligare förankringsprocess, så att besluten tas på rätt grunder. Vi i Centerpartiet i Lidköping kommer inte att kunna stödja de förslag som försämrar för våra invånare.

Centerpartiet Lidköping
Genom Frida Nilsson 1:e vice ordförande Kommunstyrelsen & Andreas Bill, ersättare Kommunstyrelsen

 

9 kommentarer på “Debatt: Sjukhuset är livsviktigt”

 1. Ove Nordström skriver:

  ”Vi i Centerpartiet i Lidköping kommer inte att kunna stödja de förslag som försämrar för våra invånare.”

  Det gjorde ni ju när ni röstade för er budget i regionfullmäktige.

 2. Lars skriver:

  Det torde väl vara enkelt att begripa att sjukhus är en viktig samhällsfunktion.
  Problemet är att få väljare kommer att minnas de politiker vid nästa val som vill lägga ner sjukhuset….

 3. Per skriver:

  Ove, Var i budgeten läser du att den går ut på att försämra läget för invånarna? Jag förväntar mig lite mer än ”genom siffrorna” som svar.

 4. Andreas Bill skriver:

  Hej Ove,
  Centerpartiet Lidköping är inte med och tar några beslut i regionen. Men sådant har ju du koll på. Så förstår inte din kommentar. Ha en fortsatt bra dag.
  Mvh, Andreas Bill

 5. Ove Nordström skriver:

  @Andreas Bill, såvitt jag sett så sitter Frida med i RF och hon har ju också i sitt debattsvar till mig understrykt att hon står bakom regionbudgeten. Så jag förstår inte din kommentar?

 6. Ove Nordström skriver:

  @Per, genom att nämnden beställer mer vård än man skickar med pengar till så måste det sparas. Tyvärr en medveten strategi som nu är inne på sitt femte år.

 7. Per skriver:

  Ove, ni har ju som samlad opposition möjlighet att sätta stopp för detta. Varför är ni inte enade? Någon från oppositionen måste ju stödja den medvetna strategi som du beskriver.

 8. Ove Nordström skriver:

  @Per. Det är precis vad jag påtalat också.

 9. Per skriver:

  En befogad fråga till Socialdemokraterna, varför stödjer ni den medvetna strategi att försämra vården för invånarna som Ove Nordström beskriver? Jag har läst att SSU vill att Rasmus Möller (M) skall yttra sig. SSU borde istället rikta sin energi mot sitt moderparti och kräva att de sluter upp som en enad opposition.

Kommentarerna är stängda