Gå direkt till Nyheten (Debatt: En kommunledning i förfall)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: En kommunledning i förfall

Publicerad onsdag, 21 augusti 2019, 19:25 av Insändare

Tomas Persson. Sverigedemokrat med flera politiska uppdrag i Lidköpings kommun kritiserar – som han anser – bristen  på kompetens i kommunen i en debattartikel.

En kommunledning i förfall.

Lidköpings kommun har under lång tid stångats med problem att hitta kompetent ledningspersonal. Detta har visat sig vara ett långt större problem än att ”vissa nyckelpersoner råkat säga upp sig”.

Kommunen har tydliga problem med en kultur där kompetensbrist hos vissa chefer och avdelningar skall blundas för och skyddas, till varje pris.

Denna kompetensbrist visar sig återkommande här och var bland annat inom Samhällsbyggnad. Askeslätt är ett område, Sjölunda ett annat men även Kartåsens industriområde har fått smaka på detta fenomen.

I andra förvaltningar slutar personalen, personal mobbas av chefer och blir utlösta av kommunen osv, osv.

Vid rekrytering av nya chefer tas inte kompetens och erfarenhet med som en tillräckligt viktig del! Lojalitet mot kulturen är viktigare! Detta är verkligheten i Lidköpings kommun idag.

Vad händer då i Lidköping just nu?

Inom Samhällsbyggnad, en av förvaltningarna med de största problemen, finns det förslag på en organisationsförändring, avdelningen Park-Gata skall flyttas från samhällsbyggnad till Intern Service. Frågar du styrande vänstermajoritet finns det säkert massor av bra anledningar till detta men frågar du personal i kommunen med insyn och känsla för samhällsekonomi kan de berätta att förslaget är lika intelligent som att byta logga på sjukhuset. Synergieffekterna kommer att utebli och kostnadsbesparingarna likaså. Att förlägga en avdelning som sysslar med snöröjning, grävning, stensättning och framtagning av bostadsområden tillsammans med avdelningar som kost och städ…

Till saken hör givetvis att Intern Service har fastighetsunderhåll och de likt Park-Gata båda sysslar med gräsklippning…!

Vi har en annan utförarförvaltning i kommunen, Teknisk Service, de arbetar tätt tillsammans med Park-Gata och är beroende av deras tjänster liksom Park-Gata är beroende av både Elnät, VA och bredband som alla ligger under Teknisk Service. Om man skall flytta någon avdelning och verkligen få någon synergieffekt är det till Teknisk Service Park-Gata borde flyttas. Vad är då problemet med detta, varför kommer inte detta förslag upp på bordet? Svaret är kulturen. Förvaltningarna har en väldigt olik syn på transparens och öppenhet.  Problemen som finns skulle bli för tydliga. Man skulle bli tvingad att ta i ett problem man så länge hävdat inte finns!

Varför är det då så svårt att hitta kompetent personal till ledande positioner i kommunen?

Svaret är väldigt enkelt, personer på ledande positioner drivs av två saker, en bra lön är det ena men oftare är det resultatet som är drivkraften. Att forcera, prestera, övervinna problem, gå i mål och starta nya projekt. Kan man inte göra det i Lidköpings kommun då? Svaret är nej, inte i den takten, problemen skall ältas till leda innan de tas omhand. Den rådande och styrande kulturen har inte utrymme för folk med den drivkraften, dessa personer skulle bara ytterligare sätta fingret på problemet.

Vad kan man då göra undrar givetvis den nyfikne?

De som förstår problemet har redan svaret på frågan, övriga kommer troligtvis aldrig att förstå.

Tomas Persson SD
Ledamot i Samhällsbyggnad, Teknisk Service samt Kommunfullmäktige i Lidköping.

13 kommentarer på “Debatt: En kommunledning i förfall”

 1. Fundersam skriver:

  Hur kan man vara så dum så man bor kvar i en kommun man tycker så illa om? Och hur kan man ens vilja engagera sig politiskt med en så negativ inställning till allt?

 2. Undrande skriver:

  Tomas Persson skrapar nog bara lite på ytan i denna sörja, börjar lukta korruption lite varstans. Kommunanställd

 3. Jörgen Larsson skriver:

  Fundersam, bugar och bockar, för ditt tydliga besked.
  Och inte bara det, Tomas sitter ju i flera nämnder av de han tar upp som problemförvaltningar.
  Tycker du gör en klok slutsats , Fundersam.

 4. Roger skriver:

  Jag förstår inte riktigt vad fundersam menar.
  Tomas har väl inte påstått att han tycker illa om Lidköpings Kommun som helhet, det han gör är att påtala missförhållanden och saker som inte fungerar i en del av kommunens tekniska förvaltning. Och där har han ju rätt, om fundersam har läst vår lokala media de senaste åren så förstår jag inte hur hen kan ha missat att denna del av kommunens verksamhet inte har fungerat speciellt bra. Kommunen har ju t.o.m. själv tagit fram ett handlingsprogram för att rätta till delar av problemen.

  ”negativ inställning till allt” ? Tomas har som sagt åsikter om en liten (men mycket viktig) del av kommunens mycket stora och omfattande verksamhet, där de flesta människor gör ett fantastiskt jobb, varje dag.
  Dessutom kommer ju Tomas med ett antal förslag till förändring, inte bara kritik.
  Tänk färdigt nästa gång, innan du skriver något.

  Roger

 5. Vaken skriver:

  Att kalla någon som lyfter fram problemen dum, verkar bara oerhört ogenomtänkt! Tror nog att de som blundar fegt för proböemen i kommunen är dumma!

 6. Skattebetalare skriver:

  Rekrytera mer personer från ledande tjänster inom den privata sektorn och få lite driv i organisationen är helt rätt väg att gå. Kommentarer att man borde flytta för att inte kommen handhar våra skattemedel på ett effektivt och rationellt sätt är bara lågvattenmärke från bakåtsträvare.

 7. Skattebetalare skriver:

  Vilken tur att han (TOMAS) sitter med i nämnderna och har kunskap om vad som händer och vet vad han skriver om. Frågan är hur de som är så kritiska till det han tar upp har för inblick eller känner dom sig lite trampade på tårna

 8. Lidköpingsbo skriver:

  Ingen konst att bara flyta med och vara ryggdunkare som majoriteten av politiker verkar vara.
  Sådana politiker som Tomas behövs som vill göra förbättringar på riktigt och som tänker på skattebetalarnas pengar. Han har mitt fulla stöd!
  Tack Tomas!

 9. Peter Andrén skriver:

  Tack Tomas för att du inte fogar in dig i ledet.
  Äntligen någon som belyser problemen. Jag vet att du dagligen vågar trampa på dessa ömma tår.
  Fortsätt ifrågasätta för oss skattebetalares bästa.
  /Peter

 10. Undrande skriver:

  Det borde väl ligga i alla partiers intresse att ekonomin inom kommunen sköts på ett sätt som visar skattebetalarna lojalitet. Samhällsekonomi heter det med ett annat ord, är nog många kommundirektörer förvaltningschefer enhetschefer utvecklingsamordnare personalkonsulter projektledare etc etc tappat all respekt för pengars värde i Sverige. Här i Lidköping verkar det dessutom bara vara att hämta nya när dom är slut. Ser inte detta som politik överhuvudtaget, som sagt Samhällsekonomi. Undrande

 11. Johan Ernelind skriver:

  Mycket bra! Han belyser problem som genomsyrar hela vårt land.

 12. Äntligen!! skriver:

  Bara att hålla med Lidköpingsbo och peter andrèn.Detta är bara toppen av ett isberg.Så jag hoppas Tomas och hans övriga partikamrater i SD fortsätter Belysa det som många med mig redan har förståt..

 13. Kommunalare skriver:

  Finns nog flera nämnder och enheter som har lite samma problem och kultur.
  Chefer på lägre nivå flyttas mellan olika positioner trotts att det saknas kompetens.

  Dom som utför dom faktiska tjänsterna blir lidande och när sjukskrivingarna är ett faktum så är dom en belastning.

Kommentarerna är stängda