Gå direkt till Nyheten (Debatt: SSU vill ha utvecklad sjukvård)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: SSU vill ha utvecklad sjukvård

Publicerad torsdag, 15 augusti 2019, 18:06 av Insändare

I en debattartikel insänd av Gabrijela Pasagic förs SSU-Skaraborgs tankar om sjukvården och risken för minskat antal vårdplatser på sjukhuset i Lidköping fram.

Sjukhuset behöver utvecklas, inte avvecklas

Ännu en gång riskerar en vårdmottagning stora nedskärningar på grund av en tydlig underfinansiering. Uppståndelsen kring sjukhuset i Lidköping är utan tvekan en konsekvens av ett misslyckat blågrönt styre i Västragötalandsregionen. SSU Skaraborg anser att de ledande politikerna i regionen tidigare skulle tagit sitt ansvar.
Alla i Skaraborg måste försäkras en bra vård oavsett vart man bor.

Det är Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som styr i regionen. De har begärt en utredning med syfte att effektivisera vården i Skaraborg på grund av ett budgetunderskott som de inte har gjort något åt. Detta kommer med största sannolikhet leda till en kraftig minskning av antalet vårdplatser på Lidköpings Sjukhus men också en försämrad kvalité och tillgänglighet. Sjukvården var enligt Sifo den högst rankade frågan i valet förra hösten. En välfungerande sjukvård är viktig för att känna sig trygg.

Men hur ska man kunna känna sig trygg när regionen skär ner på vården? När vårdplatser flyttas långt bort från där man bor? Verksamma inom vården vet att det kan handla om minuter för att rädda ett liv. Kan man lita på att man får vård i tid och när man som mest behöver den?

Skaraborgs sjukhus behöver utvecklas, inte avvecklas. Lönerna måste bli högre för att attrahera fler att jobba inom vården. Arbetsmiljön för de anställda behöver förbättras så att fler också vill stanna kvar inom vården. De blågröna som styr i regionen har gjort ett tydligt ställningstagande med sin politik. De vill inte ge våra hjältar i vården de resurser som de så tydligt behöver.
Till och med vanligt folks tillgång till vård hotas nu.

SSU Skaraborg vill se en sjukvård som finns tillgänglig för alla. Oavsett vart man bor så ska man garanteras rätt vård i rätt tid. Vi vill inte se ett samhälle där storleken på din plånbok eller din förmåga att transportera dig avgör vilken vård du får. Detta är en av de viktigaste trygghetsfrågorna i vårt samhälle och en grundpelare för vår gemensamma välfärd.
Istället för att bedriva dålig högerpolitik som leder till privatiseringar och nedskärningar har vi i SSU Skaraborg tre tips på politik som är bra för vården:

1. Satsa på elevhälsan så att färre unga behöver gå till BUP. Genom att ge närhälsan och skolorna ett tydligare uppdrag att bekämpa psykisk ohälsa kan BUPs uppdrag renodlas till att vara just en specialistpsykiatri för unga och barn.

2. Höj lönerna och förbättra villkoren för de som jobbar inom vården. Vi behöver fler händer inom vården men också fler som orkar jobba längre.

3. Stoppa vinstjakten! Idag finns inga regleringar för hur mycket vinst som får tas ut. Idag drar privata aktörer ner i verksamheten för att plocka ut mer i vinst. Detta är inte rätt! Våra skattepengar ska gå till det de är tänkta för. Patienternas rätt till vård ska alltid gå före en VD:s rätt till att ta ut vinst.

Den politik som styr regionen idag skapar inte trygghet för vanligt folk. Sjukvården måste gå tillbaka till att tjäna oss. Alla vi som varje dag drar vårt strå till stacken för att välfärden ska gå runt. Det är dags för en vårdpolitik som sätter patienterna före vinstintresse och sjukvårdare före besparingar.

SSU Skaraborg kommer alltid kämpa för rätten till en bra och fungerande vård i hela Skaraborg.
Vården är till för de många inte de få.

SSU Skaraborg