Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sjukhus, ideologi och rättvisa – Sossarna håller inte käft)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 05 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sjukhus, ideologi och rättvisa – Sossarna håller inte käft

Publicerad onsdag, 14 augusti 2019, 07:09 av Björn Smitterberg

Sex socialdemokrater, alla är ordförande i arbetarkommuner i V6-kommunerna – alltså de sex kommunerna i västra Skaraborg, skriver i en debattartikel att nu måste deras parti ta makten för att stoppa nedskärningarna till sjukvården.
– Den vård som finns står i direkt relation till skatteintäkterna.

Sjukhus, ideologi och rättvisa

Detta är ett debattinlägg i den mera ovanliga kategorin.
Den har ett ideologiskt och närmast filosofiskt perspektiv som tar avstamp i den aktuella sjukhusfrågan. Den handlar om ansvar, moral och om modet att våga.
SSU Lidköping ställde i förra veckan frågan om varför alla håller käften. Frågan är högst relevant då facebookgrupper med tusentals följare visar engagemang och 99.000 medborgare i V6-kommunerna är mer eller mindre beroende av en bra och fungerande vård i västra Skaraborg.

V(i)6 Socialdemokratiska partiordföranden i Grästorp, Skara, Essunga, Vara, Götene och Lidköping säger att nu får det vara nog!
VAD är det vi medborgare håller på med, VARFÖR handlar vi som vi gör och vad blir kvar för eftervärlden och kommande generationer. Det är ingen naturlag med nedskärningar och försämrad samhällsservice. Det är resultatet av medvetna politiska beslut, om än dåligt avvägda och till synes utan konsekvensanalys.

Sjukhusfrågan är geografisk och ställer rättvisan i tillgången till likvärdig vård för alla i Skaraborg i centrum.
Förra gången var det BUP och denna gången är det 20 vårdplatser på medicinavdelningen, eller…??!
Otydligheten är minst sagt påtaglig. Om huruvida det denna gång gäller det ena eller det andra blir dock av underordnad betydelse i denna artikel, som handlar om riktning, VAD och VARFÖR.

I regionen sitter en trött Allians med Miljöpartiet i släptåg och bestämmer om vår vård.
De försöker nu att ge sig själva verktyg för ytterligare nedskärningar för västra Skaraborg. Antingen som ett resultat av undermåligt budgetarbete, underskott på grund av för låga skatteintäkter och felaktiga prioriteringar.
Eller som ett led i en mera långtgående plan för att privatisera mera. Det måste hur som helst stå klart för alla och en var att skatteintäkter står i direkt paritet till den vård och service vi får ut i andra änden.

Vår farhåga är att när tiden är mogen, och den allmänna opinionen föredrar vad som helst före en borgerligt nedmonterad välfärd, blir det precis som i frågan om arbetsförmedlingens vara eller icke vara.
Alla organisationer har en brytpunkt då det helt enkelt inte går att bedriva verksamheten längre, och då ligger det privata alternativet smärtsamt nära till hands.
Privata inslag är i sig inte nödvändigtvis av ondo, men som norm eller princip och inom vården är den helt enkelt inte önskvärd. Det allmänna skall vara till för alla och på samma villkor.

Är vi sossar då utan ansvar??
Ingalunda!
Vår skyldighet som valda politiker och medmänniskor är att belysa dessa oförrätter. Vi måste visa konkreta hållbara alternativ för en rättvis fördelning av det allmänna välstånd som vi tillsammans byggt upp under snart hundra år.
Vi måste också alltid ha modet att agera som slagkraftig opposition. Vi skall lägga egna förslag och i samverkan hitta nya framkomliga vägar till den dagen då vi tar tillbaka makten, i såväl kommun och region som stat.
Vi eftersträvar och vill ha makten för att det är grunden till samhällsförändring i vår riktning.

Vi Socialdemokrater pratar om De 51 procenten.
Det syftar till den majoritet av befolkningen som appelleras av de socialdemokratiska idéerna och likt oss vill skapa ett jämlikt, fritt, tolerant och humanistiskt samhälle. Vi kan inte blidka alla och bör därför lägga vår kraft och vårt fokus på att föra en dialog med de väljare som vi är övertygade delar vår syn på vad det innebär att ingå i ett solidariskt samhälle. Det är hos denna majoritet vi ständigt bör söka mandat.

Förutsättningen är naturligtvis att folk vet på vad och på vilka dom röstar. Därför är denna avsiktsförklaring författad och underskriven av oss som vill mer. Tärningen är kastad och sossarna håller inte längre käft.

Ett starkare samhälle. Ett tryggare Sverige.

Kristina Augustsson, Ordförande, Socialdemokraterna i Grästorp.
Maria Radivoj, Ordförande, Socialdemokraterna i Essunga.
Gert Andersson, Ordförande, Socialdemokraterna i Vara.
Josefine Thimberg, Ordförande, Socialdemokraterna i Skara.
Åsa Karlsson, Ordförande, Socialdemokraterna i Götene.
Diana Svensk, Ordförande, Socialdemokraterna i Lidköping.