Gå direkt till Nyheten (Götenefilm visas på filmfestival i Australien)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Götenefilm visas på filmfestival i Australien

Publicerad tisdag, 13 augusti 2019, 11:49 av Redaktionen

Filmen Den första kvinnan som är Götenes film i projektet Skaraborgs historier har kommit in på SAGA Adelaide filmfestival i Australien där den visas nu i augusti.

SAGA Adelaide är en filmfestival som skapar en plattform för kvinnor att berätta sina egna berättelser, skapa sina egna narrativ och definiera sig själva innan en blir definierad av andra.

Filmen handlar om Eva Ekeblad på Mariedals slott som blev den första kvinnan i Svenska vetenskapsakademien 1748. Hennes bedrift berodde till stor del på hennes experiment med potatis. Hon var den första att beskriva hur man gör brännvin av potatis. Eva skulle kunna kallas Sveriges första kvinnliga kemist.

Manuset är skrivet av Elin Jannesson och Linus Strand från Lundsbrunn och regisserad av Emilia Williamson, och den är inspelad på Mariedals slott. Det skriver Götene kommun i ett pressmeddelande.

Eva Ekeblad bodde även på Stola och Lindholm i Lidköping och har utvecklat bl a potatismjöl och stärkelse, vilket kunde utvecklas att framställa brännvin.  Hon beskrivs som respektingivande och auktoritär men rättvis efter den tidens norm och försvarade allmogen mot alla former av övergrepp mot fogdar i utbyte mot lydnad. Läs mer om Eva Ekeblad på wikipedia.