Gå direkt till Nyheten (Digert och brett program till Porslinsfestivalens båda dagar
Nya byggstenar kan göra revolution)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Digert och brett program till Porslinsfestivalens båda dagar
Nya byggstenar kan göra revolution

Publicerad tisdag, 13 augusti 2019, 13:05 av Björn Smitterberg

Nu är programmet klart för årets Porslinsfestival. Och det är en hel del och kopplingen till att göra Lidköping till norra Europas huvudstad för porslin, keramik samt design och hantverket kring dessa material är tydlig.
– Det finns ingen annan stad som kan konkurrera. Förr fanns ju Gustavsberg – men där bedrivs ingen produktion längre. Men i Lidköping står tillverkning en nu på stabila ekonomiska grunder, säger Christer Almquist som är projektledare samt Kenth Lindström som har flera kopplingar till verksamheter knutna till porslin och keramik i Lidköping.

Det här är den andra festivalen i en serie av tre som uppdraget handlar om. 2017, 2019 och 2021. Sedan ska allt utvärderas igen. Budgeten är 950.000 kronor och för det kommer Lidköpingsbor och andra kunniga i branschen att få mycket för pengarna. Inriktningen är tydlig; Lidköping ska förknippas med porslin och keramik.

– Den som tänker porslin ska tänka Lidköping! det handlar om att utveckla vårt platsvarumärke, säger Christer Almquist, tidigare ledare för utbildningen vid Formakademien.

Kenth Lindström är inkopplad genom Rörstrands Kulturforum och tidigare ordförande för Museistiftelsen vid Rörstrand.

Det handlar om formgivning, produktion och inte minst ny teknik. Än en gång kommer tekniken med att låta maskiner göra exakta kopior av något som skapats av en formgivares händer. Men också helt nya användningsområden.
Från Lund kommer forskare som skapat en slags påsar i olika format – de kan tillverkas i vilka former som helst i 3D-skrivare. Påsarna fylls med betong och därigenom kan byggmaterial skapas direkt på plats och med vilken slags mönster man vill ha.

Rörstrandsområdet kommer att vara synnerligen välfyllt under fredagen och lördagen. Inte minst är Carl-Jan Granqvist som vid några tillfällen på lördag ska tala om prslinets betydelse för måltider. Det kommer att säljas – inte bara konsthantverk utan även råmaterial och verktyg. Barnen får pröva, vuxna får pröva och det blir en klassisk tävling – nordiska mästerskapen för drejare med ett 20-tal anmälda tävlande i klassisk teknik vid drejskiva.

Ta del av hela programmet med klockslag och allt: Klicka till porslinsfestivalen.se