Gå direkt till Nyheten (Lunchmusik med variation – nionde säsongen startar på lördag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lunchmusik med variation – nionde säsongen startar på lördag

Publicerad måndag, 12 augusti 2019, 06:53 av Björn Smitterberg

Folkmusik från när och fjärran, schlager, visor och klassiskt.
På lördag, den 17 augusti, drar den nionde säsongen av programmet Lunchmusik i folkanfoajén igång.
Först ut är gitarristen och cellisten Sofia Nilsson med Emma Larsson som ackompanjatör och därefter sångaren Pontus Dahlberg från Lidköping.
– Sofia bjuder på en musikalisk halvtimma som slingrar sig mellan blues och visor, med både egenskrivet och tolkningar av andras material, berättar Eva Ekhagen, som denna höst står för urvalet av lunchmusikartister.

I Nilssons musik kan vi vänta oss bluesbottnat gitarrspel och kulturkritiska och humoristiska texter, som emellanåt får sällskap av cello. Sofia, med rötterna i Småland och fötterna i Göteborg, deklarerar själv att hon gärna skriver om problem vi helst inte talar om.

Pontus Dahlberg, som står för säsongspremiärens andra halvtimma, är en naturbegåvning född i Norrköping och nu boende i Lidköping. Eva Ekhagen har bland annat lärt känna Pontus genom bådas engagemang i Älvateatern där Pontus finstämda sång har fått många hjärtan att klappa och tårar att trilla – och nu är det äntligen lunchmusikgästernas tur att ta del av den.

Som vanligt fortsätter lunchmusiksäsongen med en timmas fri föreställning den tredje lördagen i varje
månad.

September månads lunchmusik gästas av Eva Karlsson med schlagers från 60-talet och den relativt nystartade vokalgruppen Iris, med medlemmar erfarna från många olika sammanhang.

Vokalgruppen Iris

Tillsammans står de för a cappella-sång där de ackompanjerar sig själva på piano, bas, fiol, dragspel med mera. Oftast rör Iris sig mellan visor och folkmusik och sjunger såväl nytt som gammalt.

I oktober besöker pianisten Irina Ostonen folkanfoajén med sin internationella repertoar. Irina spelar såväl klassiska pärlor av kompositörer som Chopin och Rachmaninov som evergreens från jazzens och filmens värld.

Oktobertimman delar Irina med folkmusikerna Lennart och Kristin Svensson. Dessa garvade och lyriska musikanter från Mariestad tar oss långt in i visornas magiska värld.

Säsongen avslutas i november med Susanne Lind och Mattias Ristholm.

Alla som upplevt Susanne Linds föreställningar kan intyga att hon har glimten i ögat, fiolen i hand och fötterna i folkmusikmyllan när hon framför sina favoriter från när och fjärran.

Mattias Ristholm å sin sida håller istället sin bouzouki i handen och sjunger såväl skandinaviska som amerikanska folkvisor med värme, skärpa och energi.
Lunchmusiken arrangeras av Lidköpings Folkets Hus i samarbete med ABF och som vanligt gäller fri entré och ingen förbokning.

Höstens program:
17 augusti
Sofia Nilsson med Emma Larsson
Pontus Dahlberg
21 september
Eva Karlsson
Vokalgruppen Iris
19 oktober
Irina Ostonen
Lennart och Kristin Svensson
16 november
Mattias Ristholm
Susanne Lind

_________________________________
Text och bild från Folkets Hus/Annacarin Öman