Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Turistfällan föll över mig)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Turistfällan föll över mig

Publicerad fredag, 09 augusti 2019, 11:30 av Björn Smitterberg

Semestern är slut. Nja, egentligen började den lite sent och slutade tidigt så det blev kort. Knappt man hinner få av sig badbyxorna förrän bandysäsongen tränger på.
Nu kommer nog sommaren tillbaka. Ja, det har ju varit en normal sommar. Det ovanliga var väl att hageltäcket i Lidköping blev så djupt.
Så tycker redaktören att det åskat ovanligt mycket.
Redaktören har åter varit på Gotland. Frågan är om den gotländska valutan har drivits upp av den i övrigt svenska kronans internationella nedgång.

Det var nämligen märkbart dyrt på Gotland.
Redaktören brukar inte knussla, är det för dyrt får man ta det. Åtminstone på hemön.
Men varför i all sin dar så fin mat? Oxfilé på kvällarna kan väl ha sin plats för restaurangbesökare. Men till lunch, och oxfile på barnmeny. Det har redaktören aldrig sett förr.
Nåväl, det blev att äta lite ute i alla fall. Men lite knorr på festligheten var det att betala 59 kronor för en flaska med 25 centiliter (inte 33) alkoholfri öl.

Men redaktören trivdes, varmt och gott var det även om vattnet var lite kylslaget. Spelar ingen roll, efter alla larm om Östersjöns kemiska sammansättning blir det ändå inte att bada i havet. Inte ens med fordrade yllebadbyxor.
Men härligt var det att höra vågorna slå mot gruset. Det är ett oförglömligt ljud – P4-Gotland, den enda radiokanal som slår P4-Skaraborg, har just det ljudet som en slags ljudsignatur.

Det blev många och långa promenader, redaktören har fortfarande träningsvärk. Eftersom det hör till att efter semesterresor tråka ut alla vänner och bekanta med bilder på sig själv på konstiga platser kommer här bilder där redaktören inte är med på bild. Det blir lite plus och minus för den stora turistön där det just denna vecka är så kallad Medeltidsvecka. Det betyder att det är ugnsbakat bröd till hamburgaren som grillas över öppen eld (gaseldad grill). (Elakt, men lite sant).

Redaktören har lite anor (gamla, javisst) vid ett fiskeläge norr om Visby där föräldrarna hade stuga och liten båt. Själsö. Här drogs flundror upp i massor. Nu finns knappt en flundra kvar. Platsen är intressant för här kan man om det vill sig möta en herre med stort fiskespö som försöker få en lax eller öring – till vardags fotograf på NLT.

Ett fönster till en fiskebod på Själsö. Det är inte en selfie av redaktören, bäst att påpeka direkt.

En bild från Fröjel urgamla kyrka.
Varför? Jo, kormattan är ny.
Den är vävd av Hans Thomsson, Äskekärr i Götene. Hans Thomsson är från Hemse på Gotland. Han har vävt såväl till kungen som Fröjelborna.

Trump?
Man kan tro att USA:s president nu likt fyra tidigare fått sin nuna huggen i sten. Men det är inte Trump – det är Hoburgsgubben. Den mycket gamla rauken på sydligaste delen av Gotland är naturens humoristiska inslag i världspolitiken. Stendumt?

Region Gotland vill ha många busshållplatser. Men den här är väl onödig?

En riktig turistfälla är Klinten i Visby, här finns den gamla fattiga delen av Visby, med tak så låga att man kan se över dem om man står upp. Och går man inomhus får man krypa ihop. ”Många bulor blir det” som en släkting till redaktören sa, boende i ett gammalt hus med ringmuren som vägg i köket. En gång skulle hon fylla i en folk- och bostadsräkning där man ville veta hur gammalt huset är där man bor. Släktingen skrev 1200-talet. Papperet kom åter från skatteverket som ville ha förtydligande av uppgiften. Släktingen skrev då: 1200-talet, efter Kristus.
Här finns en av de bästa utsikterna i Sverige. Man kan sitta på soffor och titta ut över Östersjön medan stora fartyg susar (?) förbi. Hit kommer turister och finner att här – alldeles vid domkyrkan – nu finns en pusshållplats. Utsikten skyms även av en soptunna. Den kunde väl ha placerats bakom soffan och inte mitt i utsikten.

Lickershamn är en trevlig plats. Det är en privatägd hamn för fiske och nöjesseglare. Nöjesseglarna har det dock inte alltid så lätt, vilket framgår av statistiken på skylten på den fiskebod där man i nödläge kan få hjälp. Här säljs även rökt fisk som snabbmat.

Visby ligger halvvägs till Fårö – sett från Hoburgen.

På Donners plats – centrum för turistliv och politikervecka m m – har man skojat till det. En stor konstruktion har byggts med texten I Love Visby där man får klättra medan andra använder sina telefonkameror och skickar bilder till vänner och bekanta. Men lägg märke till att man i Visby uppfunnit något nytt – man kan lägga gatstenar så att barn kan hoppa hage och leka andra lekar. Snyggt. roligt.

Intressant är att fartygstrafikens avgaser är ganska smutsiga. Det framgår inte minst av en strid som pågår i Lysekil som bekostnad av utsläpp i Lysekil vill att fartygsbränslet skall bli renare. Här är en av två nya Gotlandsfärjor. Den är större än de som byggdes för 15 år sedan, går lika fort, tar mer last och är trevligare att åka med. Utsläppen av koldioxid är 80 procent av de tidigare. Utsläppen av andra ämnen också betydligt mindre. Utsläpp av svavel är noll. Inte minst viktigt för en kalkstensklippa som Gotland. Svavel + kalk = sprött gips. Bortom den ett av otaliga kryssningsfartyg.

Flugor bryr sig inte om vad det kostar att äta och dricka på Gotland. Dom bara tar för sig. Och skitar ner på glasrutorna. För den insatte kan redaktören berätta att detta är en äkta Burgsviksfluga.

Redaktören ska inte lura läsarna på veckans journalistiska misstag – publicerat i Sydsvenskan häromåret i samband med ett snöväder:
– Ortopeden har varit full sedan snön började falla.

Fortsatt glad sommar tillönskas. 

En kommentar på “Hört på stan: Turistfällan föll över mig”

  1. Ronney Hedvall skriver:

    När vi såg Hoburgsgubben i onsdags hade han röd näsa.

Kommentarerna är stängda