Gå direkt till Nyheten (Debatt: ”Socialdemokraterna kommer att fortsätta jobba för bra sjukvård”)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juli 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: ”Socialdemokraterna kommer att fortsätta jobba för bra sjukvård”

Publicerad fredag, 09 augusti 2019, 13:11 av Insändare

Kommunalrådet Jonas Sundström (s) går nu in i debatten om sjukhusets framtid i Lidköping.
– Jag vill påstå att förändringen är så stor att den kommer ifrågasätta sjukhusets framtid som ett akutsjukhus, skriver Jonas Sundström bl a.

Sjukvård när den behövs som bäst- ett akut perspektiv.

I oktober 2013 fick jag ett hjärtstopp. Det var precis när jag klivit över tröskeln till akutmottagningen i Lidköping. De första livräddande insatserna skedde på sjukhuset i Lidköping och därefter transporterades jag med ambulans till KSS för en ballongsprängning och insättande av ett stent. Jag tänker att om inte akuten funnits i Lidköping, hade jag varit i livet idag?

När jag nu läser förslagen kring sjukhuset och förändringarna för att nå en budget i balans funderar jag såklart på vad det kommer att innebära. Hur förändras strukturen av sjukhuset om en besparing av 20 vårdplatser på medicinavdelningen blir verklighet?

Jag vill påstå att förändringen är så stor att den kommer ifrågasätta sjukhusets framtid som ett akutsjukhus. Det är nämligen så det är på just medicinavdelningen många hamnar för observation efter en diagnos på akutmottagningen. Vad innebär det för vården i allmänhet, och vad betyder det för dom som är sjuka i synnerhet, att från hela Skaraborg, utan undantag, skickas till KSS?

Lidköpings sjukhus är ett sjukhus för hela vår region och inte enbart oss som bor i kommunen. Götene, Skara, Vara, Grästorp, Essunga är ett stort upptagningsområde som omfattar drygt 86 000 personer som är beroende av sjukhuset och av att verksamheten där fungerar.

Jag funderar på att vi inte har sett ett tydligt uppdrag kring sjukhusstrategin i Region Västra Götaland. Om hur man bygger en rundare region för vård på bästa sätt och på bästa plats. Jag inser och förstår att ny teknik utvecklar sjukvården och det är jag naturligtvis positiv till, och det finns många prioriteringsområden. Men det är just i det akuta, och ofta ur ett äldreperspektiv som, det blir väldigt viktigt att vår region klarar uppdraget med just nära vård.

Mina funderingar ovan bygger främst på slutsats att jag oroas för framtiden och vart regionen och SKAS styrelse landar i sitt beslut. Otydligheten är minst sagt påtaglig från en styrelse som om mindre än en månad kan komma att fatta oåterkalleliga beslut som omfattar väldigt många människor. Vi har i Lidköping idag en bra organisation med goda resultat och erkänt duktiga personer som stortrivs inom vården och som finns där för att hjälpa oss när vi behöver deras kunskap som bäst. Vi i V6-området betalar också skatt och förtjänar en lika bra vård som alla andra.

Jag och Socialdemokraterna i Lidköping kommer fortsätta att jobba för att vår region ska ha ett sjukhus med fullgod akutsjukvård, med bra eftervård för de som drabbas av exempelvis hjärtsjukdomar eller stroke!

Från hjärtat Jonas Sundström, Kommunalråd Socialdemokraterna i Lidköping

 

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christian Hjelm
Gäst
Christian Hjelm
9 augusti, 2019 03:59

En fråga till vårt kommunalråd, vilka partier är det då som jobbar för att budgeten ska vara så stram som den är och vart går alla pengarna i budgeten.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
9 augusti, 2019 05:56

Ja du, Sundström…. Det måste kanske till en högst personlig erfarenhet för att fatta vidden av det som nu är på väg att ske. De beslutsfattande politikerna i detta fall verkar sakna förmåga att använda hjärta som hjärna. De ger intryck av att befinna sig oändligt långt från oss vanliga dödliga. Jag hoppas o faktiskt förutsätter att både du o alla andra lokala partiföreträdare tar striden nu, fullt ut. Den där Nilsson (C), kanske vi alla ska räkna bort. Hon har valt sin karriärslinje som det verkar. Blås till strid nu, Sundström!

Sven
Gäst
Sven
10 augusti, 2019 12:53

Håller med kommentatorerna.
Lägg ner V-regionen.
Höj skatterna.

RGR
Gäst
RGR
10 augusti, 2019 08:36

Christian Hjelm: Det är blågrönt styre i regionen. Så det är borgarna och MP som skriver budgeten. Dock så litar jag inte en sekund på att budgeten hade sett särskilt mycket bättre ut med ett rödgrönt styre…