Gå direkt till Nyheten (Lidköpings största och käraste folkfest för 26:e gången)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 21 januari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings största och käraste folkfest för 26:e gången

Publicerad torsdag, 08 augusti 2019, 20:24 av Tore Sahlström

Ett lämmeltåg av människor som varje år en dag i augusti är på väg till årets stora begivenhet i Lidköping.
I år är det den 26:e gången som Lidköping firade sin egen hjulafton i augusti. Hjulaftonen är ett nu ett vida känt arrangemang som innehåller allt som har med hjul och lite till. Lidköpingsborna brukar denna afton gå man ur huse för att uppleva atmosfären och titta på folkvimlet och alla fordon av skilda slag.
Hunden Bamse med MC-glasögon sittande på bönpallen bakom matte.

Det är lite märkligt att ett evenemang som Hjulafton drar så mycket folk då det inte är ett arrangemang i form av kändisar samt att programmet är sig likt från år till år med undantag av vissa nyheter varje år. Det är mäktigt när alla motorcyklar och andra allehanda åkdon kommer i en lång karavan och dundrar in till de centrala delarna av Lidköping. Det blir lätt en slags karnevalsstämning på hjul.

Olle Gustafsson var en av de tjugotal som samlade in pengar.

Jippot har också ett gott syfte med insamlingen till Barncancerfonden västra. Arrangemanget är alltid gratis och därför skänker besökarna ”gärna” en slant i de insamlingsbössor som finns under jippot. Ett mycket behjärtansvärd inslag av organisatörerna bakom Hjulafton. Förra året fick man in 108.000  kronor och 2017 stannade insamlingen på 93.000 kronor.

– Under alla dessa år som Hjulafton har funnit så har vi säkert samlat ihop över två miljoner till Barncancerfonden, berättade Thomas Kjellström.

Thomas Kjellström och Ann Högberg Barncancerfonden Västra.

Barncancerfonden Västra är en stödförening för barn med cancersjukdomar. Tillsammans arbetar fonden för att ge stöd, hopp och några stunder av glädje för barn med cancer och deras familjer uppgav Ann Högberg för Lidköpingsnytt.

– Exempel på glädjestunder brukar bland annat vara Lisebergsutflykter och jag hopas att de cirka tjugo som hjälper till med insamlingen får in mer i sina bössor än förra året, avslutar Ann.

Se där – Kommunchefen Jan Fransson tillbaka på hojen glatt vinkande till folket på trottoarerna.

Annars var sig likt denna Hjulafton som alla andra tidigare. Kortegen med motorcyklar tycks bli längre för varje år som går. I MC-kortegen dök ett välbekant ansikte upp- nämligen kommunchefen Jan Fransson glatt vinkande till folket på trottoarerna.

En Morris 1000 1961 med ägaren Lennart Krantz Götene.

Utanför Stadshotellet blev skribenten riktig nostalgisk när han fick se en Morris från 1961. Det var nämligen just en Morris 1000 årsmodell 1967 som jag hade som min första bil i livet. Ägaren till denna välvårdade ekipage är Lennart Krantz från Götene som har bevarat och rustat upp denna klenod. Lennart är fyllda 85 år och är medlem i Skaraborgs Körkortsveteraner samt Skaraborgs Motorklubb. Härligt att få se Lennarts välvårdade Morris- en riktig nostalgi stund för en 50-talist som skribenten.

_______________________________
Bilderna är klickbara till större format.