Gå direkt till Nyheten (Lieslåtter till musik på Lunnelid)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lieslåtter till musik på Lunnelid

Publicerad onsdag, 07 augusti 2019, 20:59 av Tore Sahlström

På onsdagskvällen var omkring 15 medlemmar i Kållands-Råda Hembygdsförening på plats i Lunnelid utrustade med liar, räfsor och ett gott humör.
Ordföranden i föreningen, Kurt-Inge Johansson, hade väntat sig att lite fler skulle komma men de regntunga molnen verkade ha avskräckt en del komma upp till det lilla vackra Lunnelidsområdet.
Bilden: Hasse Johansson med lie.

Förra året kom det ett 30-tal medlemmar till lieslåttern berättade Kurt-Inge innan han greppade en räfsa för att samla ihop det slagna gräset på ängen.

Slåttern är alltid den första onsdagen i augusti och när klockorna i Råda kyrka slår exakt 18.00 så börjar arbetet med slåttern. En blomsterrik slåtteräng måste skötas genom slåttern varje år för att inte mista sina naturvärden. Just i augusti är den rätta tiden för ängsslåttern. Då har de flesta växter blommat färdigt och fröat av sig. Lieslåttern är en del av vårt kulturarv och är väl värt att bevara.

Hasse Johansson behärskade sin lie med bravur.

Nu hade man redan dagen innan slått ner det höga gräset i Lunnelid men liemannen Hasse Johansson slog det som fanns kvar i området. Han behärskade det skarpa stålbladet när det banade sin väg genom gräset och inget annat än ett tyst ”schwooooosh” hördes när gräset föll mjukt och la sig till rätta.

Även Hasses barn Inez 5 år och Leo 3 år var på plats och försedda med var sin räfsa för att hjälpa till med att räfsa ihop det pappa Hasse hade slagit.

Föreningens husband som består av Per-Olof Andersson, Anders Johansson och Christina Bengtsson gjorde sitt för att slåtter arbetet skulle gå lättare. Ett uppskattat och trevligt inslag i slåtterarbetet. Efter arbetet då blev det korvgrillning och kaffe med kaka till alla som hade hjälpt i Lunnelid denna onsdag i augusti.

Hembygdsföreningens husband Per-Olof Andersson, Anders Johansson och Christina Bengtsson.

Ordföranden Kurt Inge Johansson berättade att redan i morgon torsdag skall arbetet påbörjas med att lägga ett nytt torvtak på ena ryggåsstugan som en gång har stått i Rackeby och senare även på De la Gardiskolans gård.

Henrik Andersson och Kållands-Råda Hembygdsförenings ordf. Kurt-Inge Johansson.

________________
Bilderna är klickbara till större format