Gå direkt till Nyheten (Musik, sång och dans – det blir en festdag i folkton i Stadsträdgården)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Musik, sång och dans – det blir en festdag i folkton i Stadsträdgården

Publicerad måndag, 05 augusti 2019, 17:53 av Björn Smitterberg

Med dansbana i Stadsträdgården, där den som vill får dansa, och med musikaliska gäster lockar Lidköpings Folkdansgille till en fest som går i folkliga toner. I dag presenterades programmet av Gunilla Plesner och Stig-Olov Olsson.

Det är nästa söndag – alltså den 18:e – som denna minifestival ska genomföras på och invid Dina-scenen. Här kommer bl a att byggas en dansbana och gillet har lockat till sig flera grupper med folkmusik i rötterna till sina framträdanden.

– Vi hoppas förstås att fylla bänkarna i Stadsträdgården med folk som vill lyssna och dansa, vilket de gärna får göra. Vi hoppas att det blir en eftermiddag med picnickorg för besökarna.

Nu kan man tro att folkdansarna i gillet själva tänker spela huvudrollen, men alls icke.

– Vi ska dansa, säger Gunilla Plesner.

Programmet börjar vid 15-tiden och kommer att pågå så länge musikerna och dansarna orkar. Kanske till 19- eller 20-tiden.

Programmet inleds med Carl Nyqvist på fiol samt Jon Sirén på såväl fiol som durspel och med sång. Båda är riksspelmän och har studerat folkmusik på musikhögskolor.

Därefter står 232 Strängar på tur. Här är det traditionell musik som också används för improvisationer. Musiken varvas med historier. En skiva är under produktion med denna lilla grupp som spelar fiol, piano och kohorn. Gruppen består av två kvinnliga musiker.

Bill Mountain Bluegrass är ett amatörgäng som spelar tillsammans sedan flera år. Alla är födda på 1940- och 1950-talen. Bluegrass, oldtime, gospel och country står på repertoaren. gruppen är väl sedd på festivaler. Här spelar Håkan Milton mandolin, Ann-Marie Milton fiol, Mats Broberg banjo, Bengt-Åke Johansen gitarr och Ylva Blomberg ståbas. Bluegrass är, förklarar Stig-olov Olsson, en tidig form av country och spelades i Appalacherna i USA och ska spelas på akustiska instrument.

Lindy Hop är en rolig dansgrupp att se, som förknippar nutid med danserna på 1950-talet bl a. Den framträder då och då i Lidköping. På bilden personifierad av Carina och Anders Broman.

Spöket i Köket avslutar och får hålla på till medlemmarna tröttnar.
– Folkmusikalisk urkraft, beskriver Stig-Olov Olsson gruppen.

Det handlar alltså inte om något enstaka spöke utan en grupp som finns på musikscener i hela Skandinavien. Inte minst i Sverige och Danmark. Gruppens senaste skiva uppges vara en kakafoni av hembränd folkmusik i storbandsformat.

Gunilla Plesner och Stig-Olov Olsson har tillsammans med flera andra – i dag ej närvarande – lagt ned ett omfattande arbete på denna minifestival. Det är sex år sedan senast det begav sig. Gillet har inte så lätt att få med ungdomar – men nu har något hänt – en 17-åring har kommit med och det har medfört att åldersstrukturen tagit ett skutt.

____________________________
– Stadsträdgården söndag 18 augusti kl 15. Bilderna är klickbara till större format.