Gå direkt till Nyheten (Falkängenmässa som berättar om vår planets historia
Elvira köpte en aragonit)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 19 januari 2020
  1. Dagens namn:
  2. Henrik
  3. I morgon:
  4. Fabian och Sebastian

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Falkängenmässa som berättar om vår planets historia
Elvira köpte en aragonit

Publicerad lördag, 03 augusti 2019, 17:48 av Tore Sahlström

För elfte gången i ordningen arrangerades en fossil- och smyckestensmässa på Falkängen i Hällekis i dag.
Mässan är i sitt slag Sveriges största som visar och säljer mineral, fossil och, slipade smyckestenar.

Bakom arrangemanget står Skarborgs Geologiska sällskap som, är en ideell amatörgeologisk förening som bildades 1981 och, har sin fasta punkt i mer än tjugo år på Falkängen.

Unga Elvira Brandt med sin inköpta Aragonit från Marocko.

Att det just har blivit Falkängen som blivit en central punkt för denna sortens mässa är ju inte så underligt då det inom Skaraborg finns många lättåtkomliga geologiska sevärdheter av nationellt intresse. Flera av dessa finns just på Kinnekulle, Ålleberg och Lugnåsberget. Ingen har väl kunnat missa och sett alla dessa kyrkor och slott eller järnvägstationer som är byggda av sten.

Trots detta är geologi en ganska okänd vetenskap för många. Kinnekulle lär vara ett klassiskt fyndområde för fossiler. Carl von Linné beskrev redan på 1740-talet att Kinnekulle har den mest fullständiga lagerserien bland Västergötlands platåberg.

Falkängens hela bruksgata och mer därtill hade utställare.

I början på gatan fanns ett bord från Råbäcks Stenhuggeri där Stig Lönnerud stod och gröpte ur en 450 miljoner år gammal röd kalksten. Stenhuggeriet fick så sent som förra året utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum.

Mässgeneralen och även ordföranden i Skaraborgs Geologiska Sällskap, Lars Rosengren, berättade för Lidköpingsnytt att 43 utställare fanns på årets mässa. Inte bara från Sverige utan också utländska utställare fanns på plats. Föreningen fick ta över mässan från den värmländska orten Långban.

Mässgeneralen Lars Rosengren i föreningens utställningslokal – här vid en Prehit i kvarts som är hittad i Gillstad.

– Intresset för mässan växer för varje år och inslagen riktar sig till olika målgrupper. En del är intresserade av mineraler och andra smyckesstenar.
Lars fortsätter:
– Förr hade vi svårt att rekrytera ungdomar men tack vare de sociala medierna har intresset även blivit stort för den yngre generationen.

Några miljoner gammal sten meteorit från Thorsbergs Stenhuggeri.

Lars visar stolt upp den egna föreningens utställningshall på Falkängen. Här finns montrar med mineraler och fossiler som klubben insamlat framför allt då från Västra Götalandsregionen. Här i lokalen finns en del rariteter som en Prehnit på kvarts från Gillstad och en gammal steroid som är några miljoner år. Denna kommer från Thorsbergs stenhuggeri på Skagen.

Maud Holgersson Hällekis och Birgitta Kilberg Borås tittade på en Labradorite från Madagaskar.

Att mässgeneralen är noga med att mässan bara ska innehålla mineraler, fossiler och smyckesstenar fick Lidköpingsnytt bevittna när Lars Rosengran fick syn på att någon utställare hade ställt ut lite kläder till försäljning.
Det blev en skarp tillsägelse om att utställaren måste plocka bort och packa ner dessa snarast.
-Mässan ska vara renodlad och bara innehålla det som den är inriktad på berättade, mässgeneralen Rosengren.

Den glade och kunnige f.d.geologen Jorge Alves med en kalcit från Malmberget.

En utställare som drog till sig många besökare var den glade och kunnige Lissabonfödde Jorge Alves. Han började som prospektör hos SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) i Umeå. Han sadlade om på senare tid till socionom och därefter som lärare på arbetsmarknadsenheten I Lidköping. Här drog man ner verksamheten för något år sedan. Han tog då ett taxikörkort och numera är det taxikörande i Mariestad som gäller för trevlige och geologkunnige Jorge.

-Jag har samlat mineraler i 40 år och, det är världens vackraste hobby berättar han för alla intresserade runt hans bord.

En som handlade av Jorge Alves var den unga Elvira Brandt från Grästorp. Hon har alltid gillat alla slags stenar och köpte en Aragonit från Marocko.
Även damerna Maud Holgersson, Hällekis, och Birgitta Kilberg från Borås fastnade vid Alves utställningsbord och var intresserad en Labradorite från Madagaskar som är en kalcium-natriumfältspats mineral.

För skribenten så var mässans och alla dessa mineraler och smyckesnamn rena rama grekiskan och då var det skönt efteråt och inta en kaffe på caféet och lyssna på dagens underhållare från scenen; den brasilianske panflöjtspelande Nino Ferraz numera Varnhemsbo. Han spelade så magiskt och trollbundet på sina medhavda flöjtar.

Brasilianske Nino Ferraz spelade indiansk folkmusik från Falkängen scen.

___________________
Bilderna är klickbara till större format. 

En kommentar på “Falkängenmässa som berättar om vår planets historia
Elvira köpte en aragonit”

  1. K. Levinsson skriver:

    mycket bra och intressant reportage!

Kommentarerna är stängda