Gå direkt till Nyheten (Åter en sten- och mineralmässa på Falkången)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Åter en sten- och mineralmässa på Falkången

Publicerad onsdag, 31 juli 2019, 08:17 av - Inskickat material

För elfte året i rad arrangeras en sten- och mineralmässa på Falkängens Hantverksby i Hällekis.
Skaraborgs Geologiska Sällskap (SGS) är en lokal förening för geologiintresserade i Skaraborgstrakten, som genom åren genomfört detta växande event, när ett stort antal mässutställare visar och säljer mineraler, fossiler, smycken och geologisk utrustning fördelat på över 70 mässbord.
Arkivbild Lidköpingsnytt 2018.

Gästutställare detta år är Astro Sweden AB från Skara representerat av Gunnar Sporrong. Företaget är Skandinaviens största optikfirma och har all utrustning som kan tänkas behövas för att identifiera mineraler för både hobbybruk och för yrkesfolk.

På plats i SGS Stenmuseum visas hur man fotograferar mineraler med mikroskop och besökare kan också ta med sig en sten. I Stenmuseet finns, förutom föreningens stensamling, utställt refraktometrar, luppar, radioaktivitetsmätare, UV-lampor, vaskpannor, metalldetektorer och så förstås flera mikroskop.

– Genom mikroskop ser man oerhört många detaljer som inte syns för blotta ögat, det brukar ge roliga reaktioner framför allt ifrån barn, säger Gunnar Sporrong. 

________________________
Lördag den 3 augusti kl 10 – 17 samt söndag den 4 augusti kl 10 – 16, Falkängen Hällekis.