Gå direkt till Nyheten (Liemannen Mats har varit på besök i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Liemannen Mats har varit på besök i Lidköping

Publicerad måndag, 29 juli 2019, 20:51 av Tore Sahlström

Nu har lien åter fått en liten renässans. I dag gick en liekurs vid Stadsnära Lantgård i Lidköping. Läromästare var Mats Rosengren från Broddetorp.

”Du får ej vara med som förut och borde hängas in på en krok.
Du får komma tillbaks på nytt för, än har du inte bränt ditt sista krut. ”
Så sjöng Bröderna Djup 1980 när de framförde låten lien av den västgötska upplagan av Elvislåten Jailhouse Rock 1980. Bröderna Djup gick under benämningen räfs och lie gruppen, där Gunnar Djup var lie spelmannen med sin brynesticka och lie.

Gunnar Djup i Bröderna Djup med lie och brynespån. Bröderna Djup hade låten lien på sin repertoar. Bredvid Gunnar står brodern Pelle Djup.

LieMats med några av sina många liar.

Läromästare med flerårig erfarenhet av att leda kurser bland annat inom lieslåttar var Mats Rosengren från Broddetorp. Känd som Lie Mats åker han runt om i hela Sverige och, lär gamla som unga att kunna handskas med en lie på rätt sätt. Nästa vecka ska han även lära norrmännen att, hantera en lie. Lien som, är ett gammalt miljövänligt redskap som, numera åter fått en given plats i vårt moderna teknik samhälle.

På väg till lie kursen var Ulla och Hanna Andersson Lidköping.

– Jag har märkt en otrolig uppgång senaste åren för att använda lie. Det har troligen att göra med den biologiska mångfalden och, även ur den ekonomiska aspekten, berättar Mats.

Han har noterat att kyrkogårdsförvaltningar och bostadsbolag börjat använda lien. Man behöver inte klippa gräsmattor varje vecka. Låter man gräset växa så, får blommorna komma upp och, det ger mat till bin och humlor, menar Mats.

Han tycker det händer massa saker nu på den här fronten och, därför börjar människor bli intresserade inte bara för det är lite nostalgiskt med lie utan, även för den boilogiska mångfalden.

Håkan Söderberg visade upp sin nyinköpta 2000-kronors lie för Mats Rosengren.

Måndagen var förmodligen årets varmaste dag i Lidköping. Trots detta hade ett 40-tal skippat badstranden och, begett sig till Stadsnära Lantgård i Råda för att lära sig allt om liens fantastiska värld. Några hade aldrig hållit i en lie, men flera kom med sina egna liar för att lära mer om, hur man använder detta gamla redskap på rätt sätt.

Mats förevisade hur man håller sin lie ordning samt att, man har rätt teknik. Bra lie – god teknik. Dålig lie – dålig teknik. Det är också viktigt att orven (skaftet) passar sin kropp och att bladet är vasst. När man fattar lien ställer man sig i position och ganska bredbent. Höger fot lite framför den vänstra. Fattar lien med bägge händerna och börja svänga och arbeta från fötterna och, benen och uppåt med armarna.

Mats kallar detta att dansa med lien.

Även hur man håller sin lie i ordning ingick i kursen. Med en brynja bör man slipa var tionde minut och uthamring av eggen behöver dock inte göras lika ofta. Även säkerhetsrutiner lärde Mats ut.

Lien är överlägsen grästrimmern och gräsklipparen. Tyst och utan bensindoft. Lien störste fiende borde väl i vårt moderna tekniksamhälle vara alla robotgräsklippare som, smyger omkring i våra trädgårdar.

Arrangör för denna populära lie kurs var Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen samt Stadsnära Lantgård.

__________________
Bilderna är klickbara till större format.