Gå direkt till Nyheten (Debatt: Frida Nilsson svarar: Ja, jag står bakom regionens budget)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 03 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Frida Nilsson svarar: Ja, jag står bakom regionens budget

Publicerad måndag, 29 juli 2019, 09:58 av Insändare

Kommunalrådet Frida Nilsson om regionens budget som Ove Nordström ställt. Artikeln Korrigerad version.


JA Ove ,Jag står bakom den budget som M,C,L,KD och MP har lagt i regionen. Kostnadsutvecklingen är högre på våra sjukhus i VGR vid jämförelse mot riket.

Därför kräver regionstyrelsen att våra sjukhus ska komma i ekonomisk balans. Grönblå ledning har i budget gett Hälso- och sjukvården 7 miljarder mer under de fem år som man lett VGR. En betydligt större ökning mot tidigare mandatperioder.

Hälso-och sjukvården är inte en statisktverksamhet utan står i ständig förändring för att höja såväl kvalitet som tillgänglighet. (När du söker vård vill du ha den bästa vården oavsett vilken sjukdom du har, och då kan inte alla sjukhus vara specialiserade på allt.) Det handlar om att utveckla den nära vården, att koncentrera viss vård för högre medicinsk kvalitet, att nyttja digitaliseringens möjligheter och arbeta med kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.

Det kommer krävas tydligt ledarskap och utveckling på ett effektivt sätt. Man behöver arbeta fram en långsiktig plan över hur sjukhusen i Skaraborg och Västra Götaland ska se ut och hur man på bästa sätt kan öka kvalitén på vården. Där ser jag att Lidköpings sjukhus har en viktig roll. Det är ett välfungerande sjukhus med hög kompetens och man utbildar AT-läkare med goda resultat. Vårt möte med läkarna som arbetar på sjukhuset visade också att det finns ett driv på sjukhuset i Lidköping, det är också en bra arbetsmiljö där personalen trivs.

Jag anser att det är en fördel att vara engagerad i både kommun och regionpolitiken för att få vidare perspektiv. Men som Lidköpingsbor måste vi alla se till att vården fungerar bra, inte bara för oss i Lidköping utan för hela Skaraborg och Västra Götaland. Därför är det viktigaste framöver att arbeta fram en långsiktig plan över hur verksamheten på varje sjukhus ska se ut innan man börjar dra ner på verksamheter. Jag är född i Lidköping och det är här mina barn kommer växa upp. Lidköping är en fantastiskt stad med goda förutsättningar att växa. Jag kommer jobba för att Lidköping ska fortsätta att utvecklas, Lidköping ska vara en plats där man vill leva och bo. Där är sjukhuset en del, och där fokus måste ligga på att säkerställa en säker och trygg vård av hög kvalité för alla.

Det kommer att ske en dialog mellan Lidköpings politiker och politiker inom regionen, där kommer jag precis som Jonas försöka få svar på hur man tänker med Lidköpings sjukhus på långsikt. Det är ingen tvekan om att Lidköpings sjukhus är viktigt för Lidköping men också ur ett skaraborgperspektiv.

Frida Nilsson

5 kommentarer på “Debatt: Frida Nilsson svarar: Ja, jag står bakom regionens budget”

 1. Leif Johansson skriver:

  Har läst att man inte ens vet om vad flera avdelningar har för kostnad. Frida Nilssons svar andas politiskt ordbajseri som de är fostrade att svara. Förolämpa inte människor och tro de är dumma.

 2. Henrik skriver:

  Frida, vad beror kostnadsutvecklingen på?

 3. Dag Matteusson skriver:

  Det är viktigt att ha fler än ett ben att stå på .. därför extra viktigt att inte lägga ner avdelningar som fungerar bättre i Lidköping än Skövde, där man redan har svårt att klara bemanningen det lär ju knappast gå lättare när det blir fler passienter att vårda samtidigt som det även kommer behövas fler ambulanser för att transportera den betydligt längre sträckan!

  Att i detta läget dra ner på Lidköpings sjukhus är lika korkat som att operera höger knä när det är vänster som gör ont!
  Det är oxå viktigt att tänka på infektionsrisken som ökar när man blandar allt för många patientgrupper på samma sjukhus som man sett när stora delar av de stora sjukhusen fått stänga ner i närtid på grund av att någon sk. Sjukhussjuka gått med stora efterverkningar … då är det bra att ha ett någorlunda välfungerande sjukhus i närheten som klarar att ta över lite av patienterna från Skövde.
  Med andra ord inte samla alla ägg i en korg utan försöka fördela dom någorlunda jämt om även om kanske inte båda sjukhusen behöver ha specialistvård för samtliga passientgrupper!

 4. Helena Lundborg skriver:

  Att dra mer på antalet vårdplatser mär befolkningen ökar stämmer inte!
  Kostnaden för lokalerna finns ändå !
  Besparingen måste göras genom effektivisering .

 5. Torwald Åberg skriver:

  Den bästa omorganiseringen är att låta professionen sköta sjukvården. Varje person skall ha en läkare som har huvudansvaret för sin patient och kan följa den inom hela sjukvårdsapparaten. Då blir åtgärderna effektiva utan onödigt tidspillan. Många gånger är besvären av en sådan art att en erfaren läkare med kännedom om sin patient kan direkt ta ett beslut på några minuter. Nu skall man vandra runt bland olika personalkategorier med onödiga kostnader innan man får träffa en doktor som bara får 10 minuter med sin patient. Sedan måste läkarna ha rätt betalt för sitt arbete.

Kommentarerna är stängda