Gå direkt till Nyheten (Thersesia Hvorslev fick Eldhska stipendiet 2019)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Thersesia Hvorslev fick Eldhska stipendiet 2019

Publicerad lördag, 27 juli 2019, 16:09 av Tore Sahlström

På lördagen var det dags igen att,presentera vem som fick årets Eldska stipendium på 100.000 kronor. Arrangemanget skedde på Fajansen vid Rörstrand. I år gick stipendiet till den inte helt okända silversmeden och formgivaren Theresia Hvorslev Lidköping.
Thersia var för dagen vacker sommarklädd med därtill en passande huvudprydnad. Silversmeden Theresia fick höra många uppskattande ord från Anna-Lena Westberg som höll i själva motiveringen och utdelandet.

Thersesia Hvorslev och Anna-Lena Westberg vid lördagens ceremoni på Fajansen.

Theresia som, nu har blivit 80-plusare har hunnit med mycket genom åren. Hon har medverkat i flera internationella konsthantverksutställningar. Året 1964 etablerade hon sin egen silverateljé i Lidköping som, fick namnet Silverknappen. Numera ägnar hon fortfarande lite tid med sitt konsthantverk – fast då mest som konsult berättade hon för Lidköpingsnytt. Therseia har även fått Lidköpings kommuns kulturstipendiat 1976.

Vad hon ska göra med stipendiepengarna så kom svaret snabbt.

– Nu kan jag unna mig lite extra grejer- nu när man har fått lite grädde på moset såsom, champagne och rysk kaviar, skojade Thersesia till det med glimten i ögat.

Liksom förra året inleddes stipendieutdelningen med att, den framstående gitarristen Martin Fogel framförde två stycken på sin gitarr. Martin som i den japanska CD Journal blivit kallad för ett ”svenskt geni”.

Den kände gitarristen Martin Fogel framförde två stycken på sin gitarr.

Den Eldhska stiftelsen ska främja det kulturella livet i Lidköping. Genom den nettoavkastning efter borgmästare Robert Eldh kan man nu, årligen dela ut minst ett och högst fyra stipendier till författare, konthantverkare och bildkonstnärer knuta till Lidköping. Det var för två år sedan som Eldhska kulturstipendiet instiftades av systrarna Anna-Karin Westberg och Karin Bergengren samt deras kusin Torbjörn Eldh. Systrarna är döttrar till den legendariske borgmästaren i Lidköping Robert Eldh.

De två tidigare stipendiaterna var 2017 Bildkonstnären Andreas Eriksson och, 2018 var det keramikern Pia Törnell som, blev stipendiat. Nu har även årets Theresia Hvorslev skrivit in sig i den Eldhska stipendielängden.
___________________________
Bilderna är klickbara till större format.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bosse
Gäst
27 juli, 2019 11:53

Makalöst märkligt att en 80-plusare får detta stipendium, detta borde gå till en yngre förmåga?